csütörtök, október 30, 2014

Óraváltás, hideg, ősz

Várom a téli napfordulót. Nagyon korán, hamar sötétedik. Hideg van, őszi, tél előtti hideg. Bent fűteni kell, nem lehet csak úgy kimenni a házból. Lehet, de nem tanácsos.
Több időt töltünk bent. Most, hogy őszi szünetjük van a gyerekeknek, többet vagyunk itt lent a konyha-nappaliban. Olvasunk, társasozunk, pihenünk, a beteg, gyógyul. Jó együtt lenni.


Tegnap - talán utoljára ebben az évben - lenyírtam a füvet. Úgy olvastam, jó ha rövid fűvet talál a hó, ha pedig elhúzódik az enyhe ősz, decemberben is lehet még füvet nyírni.

Került még a kertbe
-egy orgonabokor,
-egy köszmétebokor
-3 szőlővessző - jó lenne, ha egyik megmaradna s jövőre kerülne mellé másik, másik fajta.
-egy "Emily" fürtös áfonya, amelyik savanyú talajt kedvel, vettünk neki kedvére való földet.
-homokos talajt kedvelő homoktövist, egy porzóst és egy termőst, a fügefa mellé a kert legnaposabb részébe.
-egy tövis nélküli nemesített szedret (a szomszéd parlagon levő telek tele van vadszederrel), neve  ´Loch Ness´.
-egy "Heliodor" almafát, őszi sárga alma
-egy körtefát, Bosc kobak körte (Alexander), a képen a termése úgy nézett ki mint régen a kormos körte mamám kertjében - majd emglátjuk, ha megérjük.
-egy naspolyát, 'Szentesi rózsa' névűt.
-egy margarétát, ´Banana Cream´ nevűt, meglátom, hogy a valóságban lesz-e olyan szép, mint a képen.
-egy alpesi erikát, hogy legyen télen is egy virágunk, novembertől márciusig adna egy kis színfoltot.
Persze az "egy" néha nevetségesen hangzik, de remélem a növények szaporodnak is idővel. Most szűkös költségvetésünkben ez a sok egy nem is volt kevés. Aztán nekünk is idő kell, hogy belakjuk a ház körüli területet. Szeretnénk még ezt-azt de nem tudjuk, hogy mikor és hogyan és milyen is legyen. Addig csak hadd legyen itt a szép zöld fű. Amúgy keresek betelepítésre gyógynövényeket. Nem láttam a környékünkön szép csalánt. Azt mindenképp kell szereznem. De hoztam egy pásztortáskát s egy másik növényt, szép kékes lila virágú, nem jut most eszembe a neve, régen a parkban is sokat láttam nyílni. S ha sétálok, nézem a "gazokat". Láttunk nefelejcset is a közelben, megkeressük s megpróbáljuk betelepíteni. Már a gyerekek is segítenek.

Mióta tettünk ezt-azt a kertbe, megjelentek a meztelen csigák.

Virághagymából vagy ötvenet sikerült eldugni: hóvirág, krókusz, tulipán, jácint, nárcisz, szellőrózsa, cigányvirág, liliom. Majd jövőre kiderül, hogy jó volt-e az tőtávolság, a mélység. Még van néhány kardvirág hagymám anyósomtól és anyukámtól. Azt hiszem elegem is lett a hagymásokból.

Jó, hogy lassan nem lesz mit tenni kint (gondolom én most), mert bent is van munka bőven. Vannak még el nem pakolt dobozok, dolgok, amelyeket a költözés óta nem találok. Sok mindennek még meg kell találni a helyét. Jó lenne kézimunkázni is, varrni, kötni horgolni egy-egy jó tea mellett. Mindent a maga idejében.




6 megjegyzés:

  1. szépen gyűlnek a növények:)

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Alig várom, hogy találkozzunk itt, mert neked több tapasztalatod van. :)

      Törlés
  3. a kardviragot nehogy elultesd most... szep ki kertetek lesz biztos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezt mondták és megjegyeztem, hogy tavasszal kell elültetni.

      Törlés

Mi a te véleményed?