hétfő, szeptember 25, 2023

Ünnepek ünnepe

Mózes 3. könyvében a 23. részben olvashatunk az ÚR ünnepeiről. Ezek megtartásáról azt mondta Isten, hogy örök rendelkezés. Ezek között van az engesztelés napja, amiről azt olvassuk, hogy "ünnepek ünnepe ez nektek". Nem tudom, hogy tényleg így tartják-e a ma élő zsidók. Az ószövetségi áldozatok elfedezték a bűnt. Nekünk, akik az Újszövetség népe vagyunk, bűneink nem csak el vannak takarva, hanem el vannak törölve, mert Jézus, Isten Báránya tökéletes áldozat a bűneinkért.

Ma Yom Kipur alkalmával 25 órán át böjtölnek a zsidók és sok imát mondanak. Többek között Jónás könyvét is felolvassák ezen a napon. A bűnvallás és a megtérés összetartoznak. A megtérés jelentheti azt is, hogy életemet Isten terveihez, céljaihoz igazítom. Jónas is ezt tette. Azt is olvastam, hogy van a zsidóknak erre a napra egy külön bűnvalló imádságuk. A bűnbánó zoltárok, segítenek Isten elé jönni a bűneimmel. Kíváncsi lettem erre az imára is, mi állhat benne? Ez a zsidó ima nem szentírás. Mégis lehet több, mint érdekesség. Sorra lehet venni a lehetséges bűnöket, számot vetni, önvizsgálatot tartani. ( Itt találtam magyarul)

Nagyon megfogott ez a mondat az imából: " Eltértünk rendeleteidtől és jó törvényeidtől, bár nem volt érdemes." Valóban, minden rosszra, amit elkövettem, elmondhatom, hogy nem volt érdemes. Nem volt érdemes... 

Legyen itt egy részlet a bűnök listájából: 

Vétkeztünk, árulók voltunk, raboltunk, rágalmaztunk, rontottunk, igazságtalanul viselkedtünk, önhittek voltunk, erőszakoskodtunk, hazugságot koholtunk, rosszat tanácsoltunk, hazudtunk, gúnyolódtunk, lázadoztunk, káromoltunk, félreléptünk, vétettünk, bűnöztünk, gyűlölködtünk, nyakasak voltunk, gonoszkodtunk, romlottak lettünk, elvetemedtünk, megtévedtünk és tévútra vezettünk.

Eltértünk rendeleteidtől és jó törvényeidtől, bár nem volt érdemes. Te pedig igazságosan jártál el mindenben, ami velünk történt, mert igazul cselekedtél, s mi voltunk a rosszak.

Mivel állhatunk elébed, ki a magasban trónolsz, mit mondhatunk Neked, ki az egekben lakozol, hisz a nyilvánvaló és a rejtett dolgokat egyaránt ismered. Ismered a világ rejtelmeit, minden élő leplezett titkait. Betekintesz bensőnk rejtett zugaiba, kivizsgálod szívünk legbelső gondolatait. Semmit sem lehet elrejteni előled, eltitkolni szemed elől. Ezért legyen az az akaratod, Örök Istenünk, őseink Istene, hogy eltörlöd minden bűnünket, elnézed összes vétkünket, megbocsátod minden gaztettünket!

A bűnt, amit kényszerből* vagy szándékosan követtünk el ellened,

és a bűnt, amit makacsságból* követtünk el ellened,

a bűnt, amit tudtunk nélkül* követtünk el ellened,

és a bűnt, amit meggondolatlan szavakkal* követtünk el ellened, ...

Bűnbocsánat Istene, mindezt bocsásd meg nekünk, nézd el nekünk, engedd el nekünk.


Bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőkenek. - tanított Jézus imádkozni. Jézus számunkra az engesztelő áldozat a mi vétkeinkért, de nem csak a mienkért, hanem az egész világért is. Ha megvalljuk bűneinket ő hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minden hamisságtól- írja János apostol (1 Jn.2:2, 1:9)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?