szombat, január 09, 2010

Próbálkozás

A neten olvastam valahol, hogy lehet római tálban kenyeret is sütni. Azonnal tudtam, hogy ezt ki fogom próbálni. Mivel nagyobb tálam van, a kenyérsütőgépnél bevált recept szerint készítettem a tésztát, csak dupla adagot, 1,2 kg lisztből. És szinte nem is jön, hogy elhigyjem: nagyon élveztem a tésztagyúrást. Olyan jó állaga lett. Friss élesztővel készítettem, de nem tettem külön cukros tejbe, hanem bele a lisztbe. Tejet egyáltalán nem teszek már egy ideje a kenyérbe és jobb a kenyér, nem morzsálódik úgy. Igaz, most tettem egy nagyon keveset, mert Cs. meghagyta.

Szóval, meggyúrtam a tésztát, hagytam kelni, aztán újra átgyúrtam, megint hagytam kelni, közben beáztattam a római tálat úgy fél órára, újra átgyúrtam a tésztát, a tálat jól bezsíroztam (azt olvastam, be kell zsírozni, másképp beleragad a kenyér, és ez tényleg így van, most finom disznózsírt használtam, de ki akarom próbálni olajjal), aztán beletettem a tésztát, ami nagyon kicsinek, kevésnek tűnt a tálban. Be a hideg lerbe, amit akkor kapcsoltam be, miután a tálat betettem. Először lassú, majd erős tűzön sütöttem úgy háromnegyed órát vagy kicsit többet. Akkor le akartam venni a fedelét, de már a kenyér úgy megnőtt, hogy felemelte, így a fedővel lejött a kenyér szépen bevágott teteje is, sajnos. Kicsit bevizestem a tetejét a kenyérnek és visszatettem színesedni, kb. még 20 percet, fél órát.

Elfogadhatóan nézett ki. Kiborítottam és kitettem a hidegre. Aztán kettőbe vágtam. Felét a hűtőbe tettem, fele a konyhában maradt, azt esszük. Szerintünk finomabb, mint a kenyérsütőgépben sült kenyér. Jól lehet szeletelni is. Azt hiszem szívesen sütök még így kenyeret, igaz átírom a receptet 1 kg lisztre. Milyen sokat jelent a gyakorlat, régen azt hittem rém nehéz lehet a kenyérsütés, tésztagyúrás, de még örömét is lelheti benne az ember(asszony), főleg ha önként és szeretteinek készíti.

15 megjegyzés:

  1. Betti, írd le kérlek, hogyan is készítetted a pontos adagot... nekem is jó lesz, ha azt a változatot írod le, hogy hogyan készíted 1 kg lisztből. És csak fehér lisztet használsz, vagy vegyesen barna lisztet is, és mennyi friss élesztőt? Nekünk is van kenyérsütőgép de már 6 éve használjuk, a végét járja, és szívesen kipróbálnám római tállal, mert az is van.
    Köszi.

    VálaszTörlés
  2. olyan jó ez az írás, meghozta a kedvem. én annyit használtam a kenyérsütőnk (főleg dagasztásra), hogy a héten felmondott:(
    szóval én is előveszem a római tálat

    VálaszTörlés
  3. en a heten probalkoztam eloszor kenyersutessel, szivesen "vennem" en is a receptet toled, meg van mit tanuljak, de tenyleg nagyon jol nez ki romai talban, biztos finom is.

    VálaszTörlés
  4. HM... :) tetszik... szoval gondolom orul sz a romai talnak :)

    VálaszTörlés
  5. jo otlet a romai tal, majd en is kiprobalom :)

    VálaszTörlés
  6. Én is ki kell próbáljam a kenyeret, római tálban is. :)

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok! Jó ötlet! Ügyes háziasszony!

    VálaszTörlés
  8. Kedveseim, leírom ide az normál kenyérreceptet, hármas szabállyal ki lehet számolni mennyi kell 1 kg liszthez mindenből. Ki is számoltam itt magamnak, csak a cukrot, sót kiskanállal, kanállal (vagy a kenyérsütő 'kanalával') kell kimérni, s hát nincs olyan, hogy három kanál és háromnegyed só... ez már ízlés dolga vagy nem is tudom, nem szeretek ilyen pontos lenni, de ki tudjátok ti számolni.

    Tehát a kiinduló adag, amiből én most duplát készítettem:

    -325 ml víz
    -2 kanál olaj
    -2 kanál cukor
    -1 kiskanál ecet vagy inkább almaecet
    -2 kiskanál só
    -600 g liszt, jó kenyér nekem a 450-es lisztből lett
    -25 g élesztő (pakmaya) (nemrég mondta egy ismerősöm, hogy ők az egyetemen kíséleteztek a pakmaya és azzal a sárga csomagolású magyar élesztővel és az előbbit jobb minőségünek találták - de ez csak egy kísérlet eredménye egy egyetemről)
    -még adok hozzá 1-2 kanál korpát, hogy legyen vitamin is a kenyerünkben.
    A tejet mostanában elhagytam, de a receptben van 2,5 kanál tej is, de nélküle nekem jobb lett a kenyér.


    1 kg lisztre valahogy így lehet átírni:

    1000 g 450-es liszt
    540 ml víz
    3,3 kanál olaj
    3.3 kanál cukor
    3,3 kiskanál só
    1,5 kiskanál ecet
    50 g élesztő
    3 kanál korpa (de el is maradhat)
    és kevés tej, ha akartok, 3-4 kanál

    Az élesztőt nem futtattam fel tejben.

    Sütőtől függ, de kb. a sülési idő kétharmadánál le kell venni a fedelét. A tálat be kell zsírozni, hogy ne ragadjon oda a kenyér, lehessen kiborítani.

    Közben megkerestem a neten, hol is olvastam római tálas kenyérsütésről, itt:
    http://thechefviki.blogspot.com/2009/02/kenyersutes-romai-talban.html

    Finom kenyereket asztalotokra!

    VálaszTörlés
  9. Hat te nagyon ugyes vagy 3 gyerek mellett is. Jol nez ki a kenyered igy is. Puszillak es a csaladot is. Adina

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm a receptet! Ezután én is használni fogom a római tálamat.

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm Adina. Mi is üdvözlünk benneteket. Örülök, amikor olvashatok rólatok!

    Maresz, a római tálat szeintem nem kenyérsütésre találták ki, sok finomságot lehet készíteni benne. Még én is csak próbálkozok.

    VálaszTörlés
  12. Na, ezt én is kipróbálom! Éppen kenyérreceptre vadásztam :)

    VálaszTörlés
  13. Bocsánat! Csak most vettem észre, hogy 450-es lisztet írtam, 650-es helyett. Tehát, 650-es lisztet használok a kenyérhez.

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?