péntek, december 29, 2023

Olvasni érdemes!

Így év vége felé visszanéztem, milyen könyveket is olvastam ebben az évben. Év elején volt egy listám, annak talán a felét sem olvastam el. Pedig úgy gondoltam, hogy azokat feltétlenül el fogom olvasni. Viszont olvastam sok más könyvet. De sajnos sokkal kevesebbet, mint amennyit szerettem volna. Mégis hálás vagyok az időért, amit olvasással tölthettem és a sok érdekes könyvért.

És akkor legyen itt három könyv az utóbbi időből:


1. Hargita Árpád: Tűzoszlopoddal jéghegyek között - Zimányi József életútja. Ezt a könyvet egy kedves ismerősöm ajánlotta. Mondta, hogy nagyon nehéz beszerezni. Végül találtam egy elérhető árú antikváriumi példányt. Mondtam is a lányomnak, hogy megrendeltem a könyvet. Erre ő rákeresett a neten, és megtalálta a könyvet a zimányi.hu oldalon,  letölthető változatban. Így mire a könyvet megkaptam már el is olvastam, mert valóban nagyon érdekesnek találtam.
Zimányi József református lelkész volt, akit elhurcoltak Oroszország északi részébe munkatáborba. Isten segítségével túlélte és hazakerült. Megrendítő olvasmány. Kicsit ismerős volt a szörnyűség, amiről írt, Szolzsenyicin könyve után. A történelem folyamán mindig voltak olyan keresztyének, akik szenvedtek a hitük miatt. Ma is sok helyen és egyre többen néznek szembe az üldözés valamilyen formájával. Azt hiszem, ez a tendencia csak erősödni fog. Ezért tartom nagy kincsnek, bátorításnak az ilyen könyveket. Zimányi József csodálatos módon tapasztalta Isten megtartó erejét, gondviselését,vezetését a nyomorúság idején. Amikor hazaengedték a munkatáborból, Magyarországon is nehéz helyzetbe került. Megpróbálták elhallgattatni, élő hite zavarta az akkori rendszert. Több, mint egyszerű életrajzi írás.

"Azt éreztem állandóan, hogy velem nem tehetnek semmit, mert Isten védelme alatt vagyok. Főleg a kihallgatásokon éreztem Istennek megújító erejét, különös szeretetét."

"Isten hűséges volt hozzám, bármilyen úton vezetett..."


2. Kertész Erzsébet: Titkos házasság. Már hallottam, hogy Mikszáth Kálmán házassága érdekesen alakult, elvált, majd újraházasodott azzal a nővel, akitől elvált. Hogy is történhetett meg ez?  Erről szól a Titkos házasság. A való élet fordulatosabb, mint a regények. Nem mindennapi történet. Szomorú, izgalmas és mégis felemelő, mert erős jellemű nőt ismerhetünk meg Mikszáth Kálmán feleségében. Miközben az írónő bemutatja Mauks Ilona életét, megismerhetjük a korabeli vidéki társadalmi életet is. És persze Mikszáth Kálmán életére is könnyebb emlékezni ezt a könyvet olvasva, mintha csak tankönyvi adatokat próbálunk megjegyezni.


3. Laurent Obertone: Gerilla - Franciaország végnapjai. Úgy hallottam, megjelent magyarul a sorozat harmadik kötete. Gondoltam, hogy legalább az első kötetet elolvasom. Főleg, hogy  Földi László az előszóban azt írta, hogy "Kötelező olvasmánnyá tenném 500 millió európai állampolgár számára.". Sajnos nem olyan könyv, amit örömmel tudnék olvasni. Nem szeretem a disztópiákat. Borzasztóan lehangoló, ijesztő volt a sok szörnyűség, ami akár valóra is válhat... Bár eltelt már vagy 6 év a megjelenés óta, mégis így egyben olvasni ezt a sok változást, aminek egy része már múlt, nekem sok(k) volt.Valami visszafordíthatatlan szörnyű változást élünk át. Európa átalakul. A közeli jövő nem túl biztató. Mindezek ellenére engem vigasztal az, hogy végül Isten minden ígéretét valóra váltja. Lesznek nehéz idők, különböző, sokszor nem békés változások, nehézségek mindenfelé. De végül a háborúk után lesz béke, amit Jézus hoz el. Advent idején olvastam ezt a könyvet, ez segített, hogy ne csak a sötét, fenyegető oldalt lássam. Mert Istentől elfordulva az ember elképesztő, szörnyű gonoszságokra képes.
Nem is tudom... talán egy kicsit érdekel, hogy miről is lehet szó a következő két kötetben, főleg a történet vége. De egyelőre nem szeretném őket elolvasni, talán majd később.

"Erkölcsi fölénynek álcázták a gyávaságot, a Nyugat profi volt ebben. Emelt fővel fogadni a vereséget, amit százan szenvedtek el egy ellen."

"A franciák elképedve és sokkosan vártak a csodára. De egy külföldi ország se gondolt a beavatkozásra egy ilyen kényes helyzetben. A "népfelkelés" őket is könnyen megfertőzhette volna. Csak tétlenül figyeltek. Tartottak néhány beszédet, megszavaztak néhány határozatot, és ennyi."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?