szerda, december 29, 2010

Szép

a tél. Pedig mióta megjött a hideg a tavaszt várom. Nem szeretem a hideg szeles napokat. De most minden olyan szép! Ez a hó gyönyörű. A város is sokkal szebb így. A látszat...


... és ma újra gyerek lettem. Olyan jó, ha a gyerekeink lehetőséget adnak újra gyereknek lenni. Elmentünk szánkózni. A parkba van két kis dombocska vagy inkább halmocska. Kiváló szánkózásra, hisz itt a síkságon, bent a városban alig van lehetőség szabadon csúszni a szánkóval. S a két kicsi csak egyik szülővel volt hajlandó lesiklani. Nem kérleltettük sokat magunkat. Jót szánkóztunk kicsik-nagyok.
-itt az egyetlen alkalom, amikor a két lány együtt csúszott le.

kedd, december 28, 2010

A kis csipet-csapat

vagyis nem, ez csak három gyerek :).
Örülünk a télnek, a mesebeli tájnak, a ropogó hónak, szánkózásnak.

hétfő, december 27, 2010

Kölcsön kaptuk elolvasni

Benedek Elek: Katalin című regényét, alcíme: Regény fiatal lányok számára. Az Atheneaum R. Társulat Kiadása, 1896, Budapest. Rég nem volt a kezemben ilyen régi könyv! Nem is tudtam eddig a nagy mesemondó e regényéről. Tényleg lányregény. Nagyon szép. A régi értékek mellett foglal állást, becsületesség, hűség, kötelességteljesítés, kemény munka. A főszereplő Katalin lemond a saját boldogságáról, hogy testvéreit felnevelje. Szinte hihetetlen, de szép történet, regény.

Gondolkodom

... a gyereknevelésről.
Annyi mindent lehet olvasni, hallani a témában. Hitele annak van, aki már túl van rajta, már élvezi munkája jó gyümölcsét...
Mitől jó a nevelés? Mit jelent a nevelés? Nem, nem akarok belebonyolódni a témába.
A nyáron, egyik kedves gyermekem nyilvános, mások előtti vislekdése értette meg velem a Példabeszédek könyvében írtakat, arról, milyen is az, amikor egy gyerek szégyent hoz anyjára. És tudtam, hogy elrontottam valamit...

A gyermek szívéhez hozzátartozik az ostobaság... (Példab. 22:15)
Aki bölcsekkel jár, bölccsé lesz, az ostobák barátja pedig romlottá lesz. (Példab. 13: 20)
A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság! (1Kor.15:33)

Az utóbbi időben még jobban megértettem, hogy a gyerekek neveléséért a szülők a felelősek. Isten a szülőknek adja a gyerekeket. A gyerek így is, úgy is felnő. Tanul itt is, ott is valamit. A gyermek irányítása, nevelése mégis a szülő felelőssége.
Úgy gondolom a nevelés nem azt jelenti, hogy az újszülöttet nem vesszük ölbe, nehogy elkényeztessük. Nem szeretem ha a picik sírnak. Nem értik még, hogy szeretve vannak, csak ha testközelben vannak. Mikor már ki tudja mondani, hogy "nem", akkor már nem csak azt kell mondani: legyen ahogy akarod.
Gondolkozom azon, hogy ha egy gyerek két évesen nem tud szót fogadni, akkor hogyan fog tudni hat évesen? Nem hiszek a diktatorikus nevelésben. De szükséges, hogy a gyerek tudjon -ahogy valaki mondta régen- egy szóra engedeleskedni. Nem mert a szülőnek ez tetszik, hanem mert ez szükséges, ha élni akar, akkor is, ha ezt a gyerek nem érti, nem ért ezzel egyet. Vészhelyzetben nem lehet mindig magyarázkodni, kérlelni, könyörögni, sem főpróbát tartani engedelmességből. Nagyon nehéz dolgok ezek. Főleg ha magamat vizsgálom és be kell ismernem, hogy nekem sem tetszik az engedelmesség. Mert a Bibliában nem csak áll, hogy ti gyermekek engelmeskedjetek a ti szüleiteknek... (Kolossé 3:20) , hanem én, a szülő épp úgy engelemességgel tartozom Istennek. És ó, jaj... nem könnyű ez. Szeressem én is úgy gyermekemet, mint Isten engem...
De ez nem jelenti azt, hogy következetlen lehetek a nevelésben. Ha fáradtságra hivatkozva nem törődöm az otthon jó működése érdekében felállított rendre, annak kellemetlen következményei vannak. Persze az itthoni élet nem szabályok betartásáról szól. Sőt, a szeretet sokszor szükségtelenné teszi a szabályokat. De mikor nem érezzük úgy, hogy kedvesek kell legyünk, vagy valamelyik gyerek úgy érzi, hogy most ütnie kell, akkor bezzeg akár életet mentő is lehet  a szabály.
Amiről még gondolkozom, hogy a nevelés és jellemformálás kapcsolatban van... Mert itt velünk, szülőkkel együtt élve, évek alatt, észrevétlenül alakul a gyerek jelleme. (És ó, megint azt látom, hogy jó lenne ha nem rám hasonítana egy-egy jellemvonásban - ezért nekem is változnom kell, nem majd ha lesz időm, hanem most és folyamatosan, nem hiszem, hogy van stagnálás, vagy igyekszem a jóra vagy rossz szokásokat fogok kialakítani, észrevétlenül...)

Egy másik dolog, amin gondolkozom, főleg a kicsi gyerekeknél, akik szinte készségesen utánoznak mindent a nagyobbaktól vagy egykorúaktól, hogy itt is a társak megválasztásában a szülő nem a véletlenre vagy adott helyzetre kell hagyatkozzon. Nem csak a játszótéren nem játszunk együtt a káromkodó négyévessel, nem mert lenézzük (sőt inkább sajnálom), hanem mert gyermekeim jellemben nem elég erőssek, hogy ilyen társaság negtiv hatását ellensúlyozni tudják, épp úgy más téren is vigyázni kell a szülőnek, milyen hatásoknak teszi ki a gyereket. Nem üvegbúrában való nevelésre gondolok, de szükséges védeni a kisgyereket a csúnya, bántó beszédtől, aggressziv képektől, cselekedetektől, tiszteletlen viselkedésnek a látásától, még a kedves rajzfilmeket is sokszor ki kell kapcsolni, mert az értékrend amit képvisel (pl. a szereplő nem ismeri be a rosszat amit elkövet-gyávaság, szemrebbenés nélküli hazugság) nem egyezik azzal amit a szülő át akar adni a gyereknek, illetve meg kell ezeket beszélni. Persze nem mindig válogathatjuk meg a gyerek játszótársát (s az enyémektől is tanulhatnak mások rosszat), néha viszont tapasztalom a rombolást egy-egy ilyen találkozás után, aminek hatását kiigazítani időt és energiát igényel. Nem mintha a szülő tökéletes lenne vagy a gyerek földre szállt angyal lenne, mentes minden bűntől, de minek nehezítse meg a szülő a saját és gyereke dolgát? Azt, hiszem, ha most nem veszem a fáradságot a helytelen dolgok rendezésére, később sokkal nehezebb lesz. Nagyon nehéz dolgok ezek még csak elméletben is. Hát még gyakorlatban...

És végül ez itt nem elmélet. Nem tudok nevelés terén tanácsot adni. Ezek itt csak gondolattöredékek... Lehet meg sem tudtam jól fogalmazni, amit gondoltam... S lehet holnap már nem így gondolom, mert én is változom.
Minenképpem az élet egyik legnagyobb kihívása a gyermeknevelés. Azért is, mert megláttatja velem, hogy  messze nem vagyok az aki lenni szeretnék. S mutathatok kifele amit akarok, gyermekem akkor is lát amikor "csak mi vagyunk". Úgyanakkor nagy ajándék szülőnek lenni, sok titokba lehet bepillantani s lehtesőgég is  a változásra.
És újra és újra imádkozom, hogy Isten kegyelméből tegye jóvá amit elrontottam már ezen a téren és adjon bölcsességet nekem.

vasárnap, december 26, 2010

Nem volt

karácsonyfa a istentiszteleti teremben. De így
könnyebb volt emlékezni az ünnep lényegére.

Valaki megkérdezte az ünnep előtt tőlem, hogy mit szeretnék karácsonyra, minek örülnék, miért vagyok hálás.
Mit szeretnék? Csendet, pihenést, megállást, időt gondolkozni, kérdéseket feltenni, választ keresni.
Minek örülnék? Ha a régi történetből új üzenetet kapnék.
Miért vagyok hálás? Hogy Jézusban Isten közel jött hozzánk, megismerhetővé vált, aztán családomért és tovább...

Múlóban az ünnep.
Gondolkoztam... az ünnep eredetén, értelmén s hogy milyen könnyen háttérbe szorul az Ajándékozó és a kimondhatalan Ajándék. Kérdezek és kutatok. De tudom, hogy nem (csak) ismeretre van szükségem. ... és örülök, hogy emberré lett...

csütörtök, december 23, 2010

Minden kedves olvasómnak áldott, békés, boldog ünnepet kívánok!



... meglátogat minket a felkelő fény a magasságból... hogy ráigazítsa lábunkat a békesség útjára. (Lk.1: 78-79)

szerda, december 22, 2010

A Kicsi

-Apa, neked van csavarhúzód? Igen? (Akkor add ide!)

A döbbenet

gyenge szó leírni azt ami a neten napok (vagy hetek) óta dúló "háborút" látva érzek.

Már volt olyan érzésem a b.-k között, hogy a munkhelyemen az ilyen vagy hasonó vitákat civilizáltan el lehet rendezni, egymás személyét tiszteletben tartva, pedig ott az emberek nem vallják magukról, hogy Krisztus követők. És nincs mindenkinek felsőfokú diplomája, csak jó érzése, tisztelet a másik személye iránt. Persze helyi szinten b-éknél sem mindneki diplomás. És nem is a diplomától lesz valaki civilizált. De felső szinten azért dr. és egyéb címeket viselő emberek vannak, tanárok és tanítók...

Valaki egyszer humorosan emelítette, hogy b-éknél milyen jól működik a titkosszolgálat. Ezen akkor mosolyogtam. Ma már nem.

Nem értek olyan jól a dolgokhoz, elméletekhez mint azok akik éveken át ezt tanulták és erről beszélnek úton útfélen fizetésért vagy sem. Csak nagyon elszomorít a mód, ahogy igazukért harcolnak. Nem mondom, hogy nincs igazuk. De soraikban nagyítóval kell keresni azt az egy-két személyt ( s mivel románok többen vannak náluk találtam ) aki tisztelettudóan sorakoztatja fel érveit, meggyőződését, a másik -szerinte- tévedését. Hát öröm volt olvasni, mint ahogy a támadott is szépen válaszolt. És most eltekintve attól, hogy kinek van igaza, az egymást tiszteletben tartó teológiai vita szép. És bizonyára egyeseknek harcolniuk kell a szent hagyományokért, ez már így van. S mások, akiknek nem elég a külsőség, kénytelenek keresni valami mást, s nem biztos, hogy mindenki számára b jelenti az egyedül üdvözítő egyházat. Az is biztos, vannak dolgok amelyek a pórnép előtt rejtve vannak s csak a beavatottak ismernek (de a neten sok minden elérhetővé válik). Ez mindig így volt. Mégis, akár igaza van, akár nem, az aki józanul, higadtan, szelíden áll hozzá a dolgokhoz félig már megnyerte a csatát. Mert a fenyegetés, a másik bántalmazása nem vet jó fényt arra amit (akit) képvisleni próbálnak. S micsoda energiát ölnek bele ebbe a vitába! Eközben hány kedves testvérünk szenved mártíromságot, üldözést börtönt -főleg a muzulmán országokban. De ezzel törődjön más, itt érdekesebb és fontosabb témák vannak tálalva.
Ezért szomorú most ez a karácsony. Kinek van igaza? Figyeljük életük végét és követjük hitüket. Még jó, hogy a mennyországba nem felekezetfüggő belépőt adnak.
Hol vannak az okosok és szelídek?
és: szeretettel meggyőzhetsz az igazadról.

Ma csak vigyázva (szabad és) lehet keresni, kérdéseket feltenni, véleményt megfogalmazni. Hallgatni arany. Tévedni emberi dolog.

csütörtök, december 16, 2010

Pihentető olvasmány

Már egy jó ideje a polcon várakozott a Kisasszonyok  könyv folytatása, a Jó feleségek (Lazi, 2006) vagy a Kisasszonyok film második része. Itt-ott, amikor volt egy kis időm de energiám nem egy komolyabb olvsmányra, akkor ezt olvastam az elmúlt napokban. Nagyon tetszett a könyv, a történet akkor is, ha a filma alapján sejtettem mikor mi fog következni.
Csak a mesében van ilyen Mrs. March?
Karácsony táján jó kis olvasmány családról, szeretetről, az élet dolgairól.

A gyermekszív

Szép volt az ének vasárnap. Először hallottam (kicsit le vagyok maradva). S mint szoktam figyeltem a szöveget: ... a gyermekszív az Úr előtt kedves ajándék...
de kigyúltak bennem a piros lámpák mikor ezt hallottam: "a gyermekszív mindig tiszta marad". Rousseau jutott eszembe. Annyira jártas nem vagyok filozófiában, de az rám ragadt az iskolában eltöltött évek alatt, hogy Rousseau szerint az ember természetből fakadóan jó, de a társadalom elrontja. Persze az ének nem ezt mondta, csak bennem ez ugrott be, illetve, hogy hogyan lehet ilyet mondani: a gyermekszív mindig tiszta marad? Persze mindenki gondolhat, mondhat és énekelhet amit akar és biztos sok (vagy nem kevés) teológiailag helytelen éneket énekelünk, mit számít még egy?

Gondolkoztam, vajon aki az énekszöveget írta, járt-e játszótéren, ovodában, iskolában, vannak-e gyermekei?
Nem hiszem, hogy a gyermekek földre szállt angyalok.
Gyönyörű a 139. Zsoltár, nagyon szeretem újra és újra elolvasni. Isten alkotott bennünket, ezért minden gyerek (és ember) Isten csodálatos alkotása.
Úgyanaz a szerzője az 51.Zsoltárnak is, melyben az is benne van, hogy bűn fogantatásunk óta hozzánk tartozik.
És Pál apostol azt írja a Rómabeliekhez írott levelében, hogy mindnyájan vétkeztek.
Vajon miért mondják a vasárnapi iskolában az ovodáskorú gyerekeknek, hogy a Biblia tanítása szerint nem elég jók, ahhoz, hogy a Mennybe jussanak? A gyermekszív mindig tiszta marad.

...hát ilyen is van ... és olyan, hogy kővel dobálják azt, aki imára, böjtre, megtérésre szólít... furcsa időket élünk ...

Végül... nem jó, ha az ember elfogult, ha önnállóan gondolkodik, ha kérdéseket tesz fel. Jobb annak aki mosolyogva fogad el mindent amit elé tálalnak. Ma már nincsennek abszolút értékek és mindenkinek igaza lehet...

csütörtök, december 09, 2010

Megérkezett hozzánk is

az első hó. Csak az autókon és a háztetőkön maradt egy kevés. Remélem reggelig kitart, örüljenek a gyerekek.

Nemrég vettem magamnak galuskaszaggatót. Ma készítettem életem első tejfölös nokedlijét. Ami ebédről megmaradt azt megvacsorázták a gyerekek. Még eggyel bővült a "kedvenc másodikfogások" listája.

Szép lassan elhagytam a paleót. Nem vagyok jobban és majd minden nap gondolom, hogy újra el kellene hagynom a kenyeret, krumplit és rizset, csak nem könnyű rászánnom magam és kitartanom, főleg, mikor a kicsi otthagy két falat kenyeret... Mintha a könnyen bomló szénhidrát is függővé tesz egyeseket... Pedig lehet élni nélküle is...

kedd, december 07, 2010

Már régóta

szerettem volna kipróbálni a stéviát. Már rég volt, hogy először olvastam róla, nem is tudom, hogy hol. Aztán nemrég hallottam, hogy nálunk is kapható. És ma ki is próbáltam a stevia szirupot (95%-os Stevioside oldat). Hát nagyon édes. Egy bögre teához 3 kicsi csepp túl soknak tűnt. Sokat írtak már a stéviáról vagy  jázminpakócáról (Stevia rebaudiana), csak a wikipédiát linkelem be.

hétfő, december 06, 2010

...

Míg mi apró dolgainkat rendezzük, rohanunk van épp pihenünk, remélünk, mosolygunk, könnyet törlünk, észre sem vesszük és történelem íródik. Tovább. Nagyapáink, nagyanyáink élete, reménnyel, fájdalommal, kereséssel, könnyel, félelmmel, nevetéssel lassan elmúlik. Történelem lett az a világ. Azóta annyi minden megváltozott. Néha csak kapkodjuk a fejünket annyi a változás körülöttünk, a világban, amelybe élünk. Mégis ugyanolyan emberek vagyunk mélyen belül, hasonló gondokkal, félelmekkel, reményekkel. Mert az élet alapvetően nem változott: szeretet, elfogadás, fájdalom, remény, család, biztonság, védettség, mélyen hordozott sebek - hozzátartoznak a mi életünkhöz is. 

A fájdalom a szeretet és az élet jele -olvastam... Mennyire igaz ez az Éden utáni Földön! Megmaradásunk reménye, hogy Isten is részese lett mindennek, sokkal inkább mint mi. Erre emlékezve adventben élünk.