csütörtök, január 30, 2025

Olvasni jó!


 Nagyon kíváncsi lettem erre a könyvre, amikor megláttam a könyvesboltban. Sok mindent tanultam és olvastam a glukózról és a vércukorszintről szakmai felkészülésem során. Nagyon fontos szerepe van az életünkben.

Az instán láttam meg az írónő néhány fotóját, ábráját a témában. Aztán a nyáron lehetőségem lett kikölcsönözni pár hétre a témában írt egyik könyvét, 'Revolutia glucozei'. (Nem rég alakalmam volt belelapozni az írónő egyik magyar nyelvre fordítottt könyvébe, a Glükózforradalom címűbe. Kerestem azokat a jó ábrákat, amiket a román könyvben annyira kifejezőnek találtam. De a magyar könyvben nem találtam. Ezért úgy gondolom, a két könyv tartalma sem ugyanaz, bár a cím hasonló.)

A könyv nagyon olvasmányos, érthető, nem kell előzetes egésszségügyi ismeretekkel rendelkezni a megértéséhez. Nagyon egyszerűen és érthetően magyarázza el, hogyan emeli meg a vércukorszintünket az étel, amit elfogyasztunk. Nem mindegy mit eszünk, milyen sorrendben fogyasztjuk el az "fogásokat". Jó lenne, ha minél kevésbé emelkedne meg a vércukorszintünk evés után, mert a hirtelen nagy emelkedések nem egészségesek. 

 A szemléltető ábrák is nagyon jók, Sok gyakorlati dolgot is tanulhatunk a könyvből.  Kevésbé emelkedik meg vércukorszintünk, ha az étkezéseinket valami salátával, növényi rosttal kezdjük és a végére hagyjuk a szénhidrátban gazdag fogást. Étkezés utáni órában ha mozgunk 20 percet, kevésbé nő meg a vércukorszintünk, mint ha csak ülünk. Minél laposabb a vércukorszintgörbénk étkezés után, annál jobb az egészségünknek. Kevésbé lesz a cukorból zsír. Még fogyni is lehet egy kis odafigyeléssel. De más hosszútávú pozitiv hatása is van az étkezések utáni alacsony vércukorszintgörbének. 

Nem tartalmaz a könyv egetverő újdonságot, de érthető és gyakorlatias. Érdemes tudni és használni a könyveben megosztott, elmagyarázott infókat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?