szerda, december 22, 2010

A döbbenet

gyenge szó leírni azt ami a neten napok (vagy hetek) óta dúló "háborút" látva érzek.

Már volt olyan érzésem a b.-k között, hogy a munkhelyemen az ilyen vagy hasonó vitákat civilizáltan el lehet rendezni, egymás személyét tiszteletben tartva, pedig ott az emberek nem vallják magukról, hogy Krisztus követők. És nincs mindenkinek felsőfokú diplomája, csak jó érzése, tisztelet a másik személye iránt. Persze helyi szinten b-éknél sem mindneki diplomás. És nem is a diplomától lesz valaki civilizált. De felső szinten azért dr. és egyéb címeket viselő emberek vannak, tanárok és tanítók...

Valaki egyszer humorosan emelítette, hogy b-éknél milyen jól működik a titkosszolgálat. Ezen akkor mosolyogtam. Ma már nem.

Nem értek olyan jól a dolgokhoz, elméletekhez mint azok akik éveken át ezt tanulták és erről beszélnek úton útfélen fizetésért vagy sem. Csak nagyon elszomorít a mód, ahogy igazukért harcolnak. Nem mondom, hogy nincs igazuk. De soraikban nagyítóval kell keresni azt az egy-két személyt ( s mivel románok többen vannak náluk találtam ) aki tisztelettudóan sorakoztatja fel érveit, meggyőződését, a másik -szerinte- tévedését. Hát öröm volt olvasni, mint ahogy a támadott is szépen válaszolt. És most eltekintve attól, hogy kinek van igaza, az egymást tiszteletben tartó teológiai vita szép. És bizonyára egyeseknek harcolniuk kell a szent hagyományokért, ez már így van. S mások, akiknek nem elég a külsőség, kénytelenek keresni valami mást, s nem biztos, hogy mindenki számára b jelenti az egyedül üdvözítő egyházat. Az is biztos, vannak dolgok amelyek a pórnép előtt rejtve vannak s csak a beavatottak ismernek (de a neten sok minden elérhetővé válik). Ez mindig így volt. Mégis, akár igaza van, akár nem, az aki józanul, higadtan, szelíden áll hozzá a dolgokhoz félig már megnyerte a csatát. Mert a fenyegetés, a másik bántalmazása nem vet jó fényt arra amit (akit) képvisleni próbálnak. S micsoda energiát ölnek bele ebbe a vitába! Eközben hány kedves testvérünk szenved mártíromságot, üldözést börtönt -főleg a muzulmán országokban. De ezzel törődjön más, itt érdekesebb és fontosabb témák vannak tálalva.
Ezért szomorú most ez a karácsony. Kinek van igaza? Figyeljük életük végét és követjük hitüket. Még jó, hogy a mennyországba nem felekezetfüggő belépőt adnak.
Hol vannak az okosok és szelídek?
és: szeretettel meggyőzhetsz az igazadról.

Ma csak vigyázva (szabad és) lehet keresni, kérdéseket feltenni, véleményt megfogalmazni. Hallgatni arany. Tévedni emberi dolog.