kedd, október 15, 2024

Az ősz

számomra nem csak az elmúlásról szól, hanem a reményről is.

A reggelek hidegek. Dél körül még gyakran kellemesen felmelegszik. De ha felhő kúszik a nap elé, fázósan gombolózom be. A szél is hol kellemes, hogy telet idézőn hideg. A falevelek egyre több helyen kezdenek sárga-barnán hullani. Az őszi gyümölcsök örömmet hoznak a rövidülő nappalokba. Sétáink alakalmával szinte mindig találunk diót.

A boltokban a facsemetéktől a virághagymákig minden kapható. Mert az ősz nem a vég, hanem egy új kezdet reménye, ígérete. Ezért vásároltam én is néhány virághagymát. Emlékszem az idei tavasz örömére. Ezt szeretném fokozni. Legyen majd még több szín, illat, öröm. Hová is lehetne még néhány virághagymát rejteni?

Közben arra gondolok, hogy olyan ez, mint a feltámadás. Ez az ígéretünk, reménységünk, a bizonyosságunk. De minden feltámadás előtt ott a halál, az elmúlás. Ezen az úton mindenkinek végig kell menni. Csak nem  mindegy, hogy hogyan.

szombat, október 12, 2024

Olvasni jó


Érdekes könyvet olvastam a nyár elején: Philipp Blom: "Amikor a világ kifordul a sarkából -A kis jégkorszak (1570-1700) és a modern Nyugat hajnala" 

A fülszövegből: 

"Mindössze 2 Celsius-fok - ennyivel csökkent átlagosan 1570 és 1685 között a hőmérséklet, de ez elég volt ahhoz, hogy felforgassa az óceánok áramlásait, megzavarja az éghajlati körforgásokat, világszerte extrém időjárási eseményeket okozva. A telek hosszúak és hidegek lettek, a nyarak rövidek és hűvösek, a folyók és csatornák jeges színpaddá alakultak kirakodóvásárokkal és bordélyházakkal, a madarak repülés közben megfagyva potyogtak le az égből, IV. Henrik francia király pedig egy szép reggel megfagyott szakállal ébredt... Európa jeges birodalommá vált. A kis jégkorszak következtében a gabona megfogyatkozott, a gazdaság és a társadalom mély válságba került. Az emberek az oktatás, a tudomány és a technológia segítségével próbáltak megszabadulni a természettől való függésükből - radikálisan átszabva Európa addigi társadalmi, kulturális és politikai szövetét. Egészen máig hatóan."

Már hallottam arról, hogy valamikor régen, az ezerötszázas évek körül sokkal hidegebb volt az éghajlat itt nálunk. Ebben a könyvben olvastam arról, hogy egész Európát megviselte a kis jégkorszaknak nevezett lehűlés. Érdekes, hogy ez nem emberi tevékenység miatt történt. Ezért feltehtem-e a kérdést, hogy egy 2 fokos felmelegedésért az emberi tevékenység okolható? S ha a kis európa kiteszi a lelkét, hogy kevesebb széndioxidot bocsásson ki, tönkretéve gazdaságát, számít ez valamit, főleg a szomszédban dúló irgalmatlan háború mellett? A mentsük meg a bolygót szinte már vallássá lett. Pedig menteni mást kellene. A Föld sorsa biztos kezekben van - már ha olvassuk és elhisszük azt, amit a Bibliában erről olvashatunk.

De visszatérve a könyvre, olvasmányos, könnyen érthető, nem unalmas. Bepillantást kapunk az éghajlat változásán túl a társadalmi élet és a gondolkodásmód változásairól. Megérthetjük, hogyan fordultak el az emberek attól a nézettől, hogy az időjárás szélsőségeit isteni haragként értelmezzék, a felé a nézet felé, hogy a természetben minden a saját törvényei szerint zajlik. Láthatjuk hogyan változik a kereskedelem, egyes országok meggazdagodnak más népek elnyomása által. Olvashatunk vulkánkitörésről, ami szinte egy évig nukleáris telet okozott. Egy kis történelem - számomra érdekesebben, mint a suliban tanították annak idején.

péntek, október 11, 2024

a végeken


"Mi a végeken lakunk,

azt mondják rólunk,

hogy magyarok

már nem vagyunk,

mégis magyar

szavakkal morzsoljuk

a betűt,

és a szavakból

mondatokat, imát

kovácsolunk."

Mucsi B. János: Mi a végeken lakunk-ból