szerda, augusztus 02, 2023

Olvasni jó!

Lemaradásban vagyok. Egy hónappal ezelőtt kellett volna írjak a májusi és júniusi olvasmányaimról. Ez elmaradt,  bár egy rendhagyó könyvet már említettem. Most akkor hadd legyen itt egy rövid emlékeztető három különleges olvasmányomról az említett időszakból.


Richard Wurmbrand: Mélységekben járatta őket. Számomra ez egy újraolvasás. Sok évvel ezelőtt románul olvastam ezt a könyvet. Nagyon örülök, hogy tavaly megjelent (újra) magyarul a Koinónia kiadónál. Idén már olvastam egy könyvet Wurmbrand életéről. Ez a kötet nem olyan mutatós, mégis nagyon érdekes, mert maga Richard Wurmbrand egyes szám első személyben beszél az átéltekről. Nagyon szép az ajánlás: "Keresztyén mártírok emlékének, akik életüket áldozták Isten szolgálatában, és bátran haltak meg a kommunisták kínzásai közepette." Miről szól a könyv? A Krisztusért való szenvedésről és a megtartó kegyelemről. Richard Wurmbrandnak nehéz, kegyetlen bánásmódban volt része a börtönben, mert kitartott keresztyén hite mellett. De nem csak magáról ír, sok érdekes beszámóló, beszélgetés van feljegyezve a könyvben. A befejezésből is hadd idézzem, amit a beszámoló végén maga az író mond e könyvről, "amely egy ember életének mozzanatait írja le, azoknak a történetével együtt, akik vele voltak a börtönben. Mindannyiuk mögött ott áll láthatatlanul Krisztus, aki megtartott a hitben, és erőt adott, hogy győzzünk."

"A börtön némelyeket szentté, másokat vadállattá változtatott." Nem ez az elmúlt korszak, rendszer volt az utolsó, amely nem szenvedhette az igazi Krisztus-követőket. Nehéz idők voltak és lesznek. A múltból tanulhatunk, hogy a győzelem mindig Krisztusé. Ezért jól gondoljuk meg, kinek az oldalára állunk. Erősítsük meg szívünket, ismerjük meg a múltat, hogy szembenézhessünk a jövővel.



Jean Raspail: Szentek tábora. Talán mondanom sem kell, hogy azért döntöttem úgy, hogy elolvasom ezt a könyvet, mert Orbán Viktor említette tavaly. Emiatt kíváncsi lettem, miről szól. Hát...szörnyen nehezen haladtam vele. Nem tetszett, nehéz téma, elgondolkodtató kérdéseket vet fel. Nagyon érdekes volt számomra az, hogy ez a könyv nem most íródott, hanem 1973-ban. Hogy lehetett akkor, olyan régen ilyen könyvet írni? Mi ez a könyv? Politikai disztópia? Indiából száz hajó indul Európa felé. Hogyan lehet elképzelni, hogy Franciaországot elárasztják a hajókon érkezők? Az egész hihetetlen. Aki valami szépet szeretne olvasni, annak nem ajánlom ezt regényt. De aki kíváncsi és nem csak valami szívmelengetőre vágyik, olvassa el.


Vésey Miklós: Apa kezdődik. Ezt egy ajánló alapján vettem meg. Rövid egyperces novellákat tartalmaz az apává válásról, az apalétről. Kedves, néha mosolyt fakasztó rövid írások. Pihentető olvasmány volt, olyankor, amikor csak pár percem volt olvasni vagy épp kikapcsolódásra vágytam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?