péntek, március 03, 2023

Olvasni jó!

Ebben az évben az első könyv, amit elolvastam, egy rendkívüli könyv volt. Wurmbrand: Megkínozva Kriszrusért (Patmos Records,2020).

Mikor fiatal voltam, a '90-es években még hallottam Wurmbrand bácsit a rádióban beszélni, emlékszem a hangjára. Már sok év eltelt, mióta utoljára olvastam a könyveiből. Így most újra úgy éreztem, hogy kincset tartok a kezemben.

Richard Wurmbrand Romániában született, zsidóként, de ateista lett, majd Jézusban rátalált a Messiásra és lelkipásztor lett. A kommunista rendszerben elrabolták az utcáról és börtönbe zárták, megkínozták Krisztusért. (Milyen kifejező a könyv címe!) A könyv életrajzi írás. Megtudjuk hogyan élt ifjúkorában, hogyan ismerkedett meg Sabinával, aki a felesége lett, hogyan jutott el a Jézusban való hitre és lett lelkipásztor, hogyan rabolták él és mit élt át a kommunista Románia börtöneiben. Olvashatunk arról is, hogy Sabinát hogyan hurcolták meg. Fogvatartóiról és rabtársairól olvasva képet kaphatunk a kommunista rendszer mérhetetlen gonoszságáról. Megtudhatjuk, hogyan tartottak ki hitük, meggyőződésük mellett olyan sokan, mindannak ellenére amit szenvedniük kellett a börtönben. Fizikailag börtönben voltak, de megőrizték lelkük szabadságát. Megrendítő minderről olvasni. Szinte hihetetlen. Sokan belepusztultak a kínzásokba, kevesen élték túl.

Ahogy nem szabad soha elfelejteni a holokausztot, épp úgy őriznünk kell a kommunista rendszerekben üldözött egyház szenvedéseinek emlékét. Nem felejthetjük el, hogy hogyan szenvedtek a szentek a hitükért a múltban. A Krisztusért való szenvedés nem csak történelem, hanem valóság ma is sok helyen. S nem tudhatjuk, hogy nem kell-e majd nekünk is döntenünk a megalkuvás és a Krisztusban való hitünkért való kiállás között. Erősítsük szívünket és hitünket az előttünk járók életpéldájával. Itt egy ember története, akiről elmondhatjuk, hogy nézve élete végére, kövessük a hitét.

Szabados Ádám Richard Wurmbrandról szóló életrajzi előadása itt hallgatható meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?