szombat, március 11, 2023

Olvasni jó!

Sarah Frier: Az Instagram sztori bennfentes szemmel. Hogyan alakította át az Instagram az üzletet, a kultúrát és az egész életünket (Alexandra, 2020).


Olyan divatos az Instagram! (Vagy már nem?) Olyan gyorsan felfutott! Eleinte azt hittem, hogy csak képmegosztó, ezért azoknak való, akik szeretnek mindenféle fotókat készíteni és megmutatni a barátaiknak és a világnak. Aztán egyre több ismerősöm kezdte használni. Kíváncsiságból én is kipróbáltam. Nem mintha jó fotókat készítenék, inkább mert mások fotóit akartam látni és kíváncsi voltam, hogyan működik. Ennyi. Aztán rájöttem, hogy az Instagram ennél több.

Már sok könyvet írtak az Instagramról azoknak, akik szeretnek olvasni. Hogyan fotózzunk az Instagramra vagy milyen lehetőségeink vannak,hogy minél több követőt, like-ot szerezzünk, hogyan sikerült egyeseknek felépíteni az üzletüket az alkalmazás segítségével... De szerintem többen vannak azok, akik inkább használni szeretik az Instagramot s menet közben mindent megtanulnak.
Sarah Frier könyve azért különleges, mert bepillantást enged a folyamatba hogyan alakult az Instagram a kezdetektől napjainkig. Megismertet azokkal az emberekkel, akiktől kipattant az ötlet, hogyan lett valóság, kik, hol, hogyan dolgoztak rajta, hogy vásárolta fel a Facebook, azután pedig hogyan alakult át. Az alapítók 2019-ben ki is léptek az akkor már Fb-hez tartozó Instagramtól. Egy IT-s szerintem sokkal többet ért a könyvből, mint én. De bár jó vastag, kitartással lassan én is a végére értem. És nem bánom, hogy elolvastam, érdekes volt bepillantani ebbe a  világba.

"Az emberek Instagram-hírfolyamukhoz igazították az életüket" - olvastam. Egy 2017-es tanulmány szerint ez volt a fiatalok mentális egészségére legnagyobb hatást gyakorló alkalmazás, "ami arra ösztönzi felhasználóit, hogy szüntelenül másokhoz mérjék magukat, és emiatt szorongást váltanak ki."

"Az Instagram nem csak az önkifejezésre nyújtott tág teret, de az önmagunkról alkotott képet torzító versengésre is."

Aztán arról is ír a könyv, hogy nem csak szép és pozítiv oldala van az Instagramnak. Elkezdték használni önpusztítással, depresszióval kapcsolatos dolgok, drogok terjesztésére is. Újra szembesülnünk kell azzal, hogy a gonosz mindehová be akar férkőzni, mindent el akar rontani. És vannak, akiknél ez visszhangra talál.

Nagyon tetszett, hogy az alapítók milyen odaadással gondozták az alkalmazást, s próbálták megőrizni, amikor átkerült a Facebookhoz, ameddig lehetett.

Az idő múlásával változnak az éppen divatos médiafelületek. Használjuk jóra a lehetőségeinket vigyázva magunkra. És: van élet Instagram nélkül és azon túl is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?