csütörtök, november 03, 2022

Olvasni jó!

Két nagyon szép regényt olvastam szeptemberben.


Francine Rivers "Márta öröksége" sorozat két részét: Egy anya reménye (Harmat, 2021) és Egy lány álma (Harmat, 2022). Nagyon jó a témaválasztás: anya-lánya kapcsolat alakulása több generáción át. Tagadhatatlanul fontos és meghatározó az anya-lánya kapcsolat. Talán nem is értjük ennek a kapcsolatnak messzeható  hatásait. Mindnyájan hordjuk és valamilyen formában továbbadjuk ezt az örökséget. Lehet, hogy nem tetszik, lehet hogy fáj. Felnőttként próbáljuk kikutatni, hogyan is alakult az életünk ennek a kapcsolatnak az árnyékában. Nagyon nehéz szembenézni hibáinkkal és azok következményeivel. De nagyon érdekes külső szemlélőként látni és megérteni, hogy az anyai bátorítás szárnyakat ad. Nagyon szép szavakat adott az írónő az egyik anya szájába: "Meg kell tanulnod minden helyzetet a javadra fordítani... Lásd meg a jót a dolgokban."

A második kötet kicsit szívfacsaró, de izgalmas és csodaszép. Át van szőve a történet Isten kegyelmével, ahogy a mi életünk is. "Ebben az életben nem tudunk tökéletesen szeretni". De soha nem szabad feladni. "Bírd ki az élet viszontagságait! Tanulj, amennyit csak tudsz! Adj hálát a jó dolgokért! Soha ne add fel! Mindig növekedj az Úrban!" -életre szóló tanácsok. "Néha nem tehetsz mást,... mint hogy úgy szereted az embereket ahogy vannak." Nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt a két könyvet.


Egy másik érdekes könyv, amit mostanában olvastam: Szilvási Endre, Klenk-Sipos Rita: 90 nap a mentők közt (2013). Klenk-Sipos Rita, egy fotós hölgy 90 napot töltött a mentősökkel és légimentősökkel. Amit velük látott, átélt megosztotta ebben a könyvben. Érdekes volt bepillantani ezeknek a rendkívüli embereknek izgalmas, erőt próbáló munkájába.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?