szerda, szeptember 29, 2021

Olvasni pihenés

Nyári olvasmányaimból szeretnék megemlíteni még négyet.

Pak Janmi (angolos írással: Yeonmi Park): Élni akartam. Egy észak-koreai lány útja a szabadság felé. (2016) Először egy könyvajánlót olvastam valahol erről a könyvről. Ez alapján beszéltem valakinek a könyvről, aki el is olvasta és mesélt nekem róla. Ezek után már nem tehettem, hogy nem olvasom el. A Hyeonseo Lee: "A lány hét névvel" könyvre emlékeztetett. De azért ez más történet. Nagyon szomorú, mert átkelve Kína felé a folyón nem a szabadság, hanem az emberkereskedők, az erőszak várják az átszökőket. Nem csak az észak-koreai élet szörnyű, hanem a menekült lét is erőt próbáló Kínában, amit nem mindenki él túl. Bepillanthatunk abba, hogy milyen volt az élet Észak-Koreában, és hogyan élnek a koreai menekültek Kínában. Sok nehézség után Janmi végre eljut Dél-Koreába, egy egész más világba, mint amit gyerekként ismert. Itt másfajta nehézségekkel kell megbirkózzon. De csodásan veszi az akadályokat. Bejut az egyetemre és hallatja a hangját a médiában. Örülök, hogy elolvashattam ezt az igaz történetet. Nem csak szomorú a könyv, de különleges is, van benne remény és nincs benne keserűség. Számomra felejthetetlen és odakerül a jó könyvek polcára.

Jennifer Worth: Hívják a bábát. East End-i igaz történet az 1950-es évekből (2013). Már évekkel ezelőtt, amikor először láttam ezt a könyvet, ott volt bennem, hogy ezt el szeretném olvasni. Évek óta készítek ilyen " el szeretném olvasni" listát. Aztán idővel egyes könyvek már nem tűnnek olyan érdekesnek, de más címek maradnak a várólistán. Öröm számomra, amikor hosszú várakozás után sikerül elolvasni egy régóta kiszemelt könyvet és igazolódik a megérzésem: ez egy érdekes, jó könyv. Jennifer Worth egy olyan Londont mutat be, amilyenről még nem olvastam és fogalmam sem volt, hogyan is éltek akkor a szegény emberek. Mi mindent látott az apácák között élő és a szegények között dolgozó szülésznő! Betekintést kapunk otthonokba, szokásokba, élettörténetekbe, egy mára már letűnt világba.

Fan Shen: De unul singur. Memoriile unui membru al Gărzilor Roșii. (Angolul: Gang of  One: Memoirs of a Red Guard) (2021) Ez itt egy román nyelvű könyv. Magyarul nem találtam meg. Ezt is egy ajánló olvasása nyomán vettem meg és olvastam el. Említésre méltónak tartom. Vannak dolgok, amiket soha nem szabad elfelejtenünk, főleg a hatalom kegyetlen tetteit. Bőven találunk példákat a történelemben, régen, a közelmúltban és most. A könyv bemutatja az író személyes történetén keresztül, hogy mit jelentett a kommunizmus Kínában. Mindezt túlélni: csoda, szerencse, eltökéltség, munka. Rémálom. Nem, valóság - egyeseknek. A szabadság teljes hiánya, elnyomás mindenütt. Nehéz az élet a kommunizmus alatt, ahol a párt tud mindent, a pártnak mindig igaza van, bár a párt vezetői mindenütt megvesztegethetők.  A rendszer saját falánksága miatt kijátszható. De közben milyen sok élet és kapcsolat tönkrement! Ez is egy másik világ, amit soha nem szeretnék megtapasztalni. Elég volt a hazai kommunizmusból a kóstoló. Ajánlom elolvasásra. 

Tony Buzan: Elmetérképezés meserfokon. (2018) Épp sulikezdés előtt, augusztus végén olvastam ezt a könyvet. Már olvastam valamit az elmetérkép készítéséről, de nem fogott meg. Viszont most ez a könyv nagyon szépen, könnyen érthetően mutatta be ezt a módszert. Nem csak a tanulásban lehet alkalmazni, hanem mindenféle vázlat készítésénél, segít átlátni a dolgainkat, terveinket, céljainkat. Nagyon sokféle felhasználási módja van. Azonnal használni kezdtem. Sikerült "megfertőznöm" már másokat is, többek közt az egyik lányomat, aki szintén elkezdte használni ezt a módszert. Talán megkönnyíti a tanulást, a tananyag, a fejezetek átláthatóságát. Így hát többszörös az örömöm. Ismerkedjetek meg ti is és próbáljátok ki az elmetérképezést (mind map)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?