hétfő, szeptember 27, 2021

Elkezdődött

nálunk is minden gyereknek a tanulás. Elmúlt a vakáció, az utazás, a betegeskedés. A gyógyulás van akinél még tart, még nincs minden rendben, de tanulni már mindenki tud.

Az idei felállás a következő: 4., 7. és  9. osztály és első év az egyetemen. Mától minden gyerek tanul, mert elkezdődött az egyetemi oktatás is. Ez a tanév azért is érdekes, mert a négy gyerek négy különböző "tagozaton" tanul, van alsós, felsős, középiskolás és egyetemista. 

Hálás vagyok Istennek, hogy eljutottunk eddig. Ez a 12. év, hogy itthon tanulunk. Sok kérdéssel indultunk el annak idején és nem is ilyen távoli céllal. Csak ki akartuk próbálni, milyen is így tanulni, tanítani gyermekeinket. Először két évre terveztünk, mert mindenki azt tanácsolta, egy évre nem érdemes belefogni az otthonoktatásba. Aztán azt mondtuk, hogy legyen még egy év, és még egy év...

Itt vannak előttem az órarendek. Még meg kell szokjam, hogy ki melyik nap nem tud együtt ebédelni a családdal. Nagyon-nagyon szeretem azt, amikor mind a hatan együtt ülünk az ebéd körül. Úgy alakult, hogy ez a napi fő étkezés, amikor általában mindenki együtt van. A délutáni beszélgetések "milyen könyvet olvasol?" klasszikus kérdése kiegészül. Hozzá fognak tartozni a "milyen órád volt ma?", a "mit tanultál fizikából, irodalomból, kémiából?", az "érted-e a leckét?" kérdések is. Ezek célja nem elsősorban a kikérdezés, inkább a beszélgetés, a megértés mértének felmérése, a segítségnyújtás, ha kell.

Remélem, hogy tanév végére nem csak új ismeretekkel leszünk gazdagabbak, hanem jellemesebbek leszünk, jobban megértjük hogyan működünk és jobban megértjük egymást. S az ismereteken túl, Isten ad nekünk bölcsességet, jól használni az ismereteket és jól gazdálkodni az erőforrásainkkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?