péntek, november 15, 2019

Helló, November!

Még nincs nagy hideg, bár a nappalok egyre rövidülnek.
Újra belerázódtunk a tanulásba. A nagyoknak már voltak vizsgák, felmérők, dolgozatok. Nagyon élvezem, ahogy egymást motiválják, megosztják azt, amit tanultak, segítenek egymásnak. Jó látni, ahogy formálódnak. A legkisebbel kicsit lazább a tanulás. Van amivel nem szeret foglalkozni s van ami néha unalmas. Bárcsak ne kellene kitölteni azt a sok feladatot! Pedig nekünk igazán jó dolgunk van sokakhoz képest. 
Ráférne a rendszerre sokkal több szabadság és egyénreszabhatóság. De erre az a válasz, hogy növelni kell a tűrőképességet (persze a monoton gyári munkásoknak az kell a túléléshez). De láttam már, ahogy a ragyógó gyermekszemből lassan elvész a csillogás. Értem én, hogy a tömegek oktatását csak kis mértékben lehet az egyénhez igazítani. Nálunk csak négy gyerek tanul és mindegyik más. ... Nem könnyű pedagógusnak lenni, 25-30 gyereknek örömöt, élménytadó órákat tartani napról napra, hétről hétre, évről évre.

Nagyon szeretem a nem túl hideg és nem túl szeles őszi napokat, a napsütést, a friss zölhagymát, hogy még kimehetek a kertbe friss petrezselyemért, zellerlevélért, tárkonyért, rozmaringért. Gyönyörűek a levelek s még itt-ott vannak virágok.


Már egy ideje terveztem megvenni a Puerto Rico társasjátékot. Egy ideig még láttam a Játszma oldalán. De mire eldöntöttem, hogy akkor most megveszem, elfogyott. Azt is mondták, hogy elfogyott a magyar kiadás, amiben két kiegészítő is volt. Gondoltam, akkor erről lemaradadtam. Aztán valaki eladta az (egyszer) használt játékát. Kicsit féltem így vásárolni, de megérte. Olyan, mintha teljesen új volna, kivéve, hogy nem mi nyomkodtuk ki a kártyákat. Most ez a kedvenc játékunk, játszottuk négyen és ketten is, jól játszható. De azért az régi egyszerű, pihentető játékok is előkerülnek, mint az Uno, Keltis, az állatcsalád és egyebek.


Nemrég újra lehetőséem volt magyar könyvesboltban járni. Mit mondjak? Megint hosszabb lett az "Elolvasnám" listám. S talán a rövidebb napok miatt van vagy mert az egyik lányom elkezdett hímezni, hogy újra szeretnék horgolni, kötni, hímezni, rajzolni, festeni, alkotni... Idő, erő s türelem legyen hozzá, s az olvasáshoz, vég nélkül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?