csütörtök, január 28, 2010

Valaki kérte, hát közzé teszem itt

az egyszerű de finom kekszreceptem.
Legfinomabb ha vajjal készítjük, és mostanában amikor a tészta meg van gyúrva, kettőbe osztom, és az egyik felébe teszek kakaót, jól átgyúrom, és mintás kekszeket készítünk a lányokkal, pl. amikor kört vágnak, tesznek neki szemet, orrot, szájat, de ez csak egy példa volt, a fantáziának nincs határa. S milyen érdekes ha a  végén a két tészta keveredik! Sajnos annyira lekötött az alkotás, hogy megfeledkeztem fotózni, s aztán meg olyan hamar elfogyott, hogy nem volt mit fotózni, de ha egyszer sikerül lencsvégre kapnom a remekműveket, majd megmutatom.

Itt az egyszerű recept:
-500 g liszt
-250 g margarin (vagy 200 g vaj vagy zsír, de ajánlom a vajat)
-250 g cukor
-2 tojás
-kevés szódabikarbóna vagy sütőpor felfuttatva ecettel vagy citromlével
-reszelt citromhéj -ezt kihagyom, úgyanis egy orvosnő nem ajánlotta használni, mert nem lehet tudni mivel vannak kezelve ezek a gyümölcsök, kár, de tettem helyette vaniliás cukrot.
Összegyórjuk. Le is lehet darálni vagy kinyújtani és kiszaggatni formákkal.
Ha akarunk kakaós részt is, akkor teszünk bele kevés kakaót- ez a rész nem votl a receptben, így én szemre tettem bele annyit, hogy szép barna legyen.
Közepes tűznél sütjük.

2 megjegyzés:

  1. Na, tessék! Azóta se írtam meg a vegyszeres citrom bejegyzésemet!

    A bolti reszelt citromhéjat kezeletlen citromból készítik, de az otthon reszelést csak biocitromból ajánlatos megejteni, mert tényleg van rajtuk penészesedés elleni permetszer, hogy a szállítás alatt ne romoljon meg. Már bebizonyították, hogy az az egy hét, amivel tovább eltartható, nem éri meg, dehát...

    VálaszTörlés
  2. Itt nálunk még nem láttam árulni reszelt citromhéjat, az elmúlt években 1-2 kivétellel lemondtam a reszelt citromhéjról, mert nem nagyon volt lehetőségem boltokban bóklászni, de keresni fogom.

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?