péntek, január 22, 2010

olvastam...

Karácsonyra kaptam egy fenőtteknek szóló Janikovszky Éva könyvet (eddig csak pár gyerekkönyvét olvastam), Ájlávjú (Móra, 2007).

Fülszöveg:
Kötelességem figyelmeztetni a kedves olvasót, a cím félrevezető. Nem szerelmes történeteket tartalmaz a kötet. Hanem? Az úgy van, hogy az ember idős korban már kevesebbet ügyintéz, szaladgál, nyüzsög. Inkább elgondolkozik ezen-azon, ír, írogat, így a századvégen, ezredelőn.Különösen, ha írónak hiszi magát. Aztán összegyűlik egy kötetre való. De miért jut eszébe éppen ez a cím? Mert a tévésorozatok, az angolszász nyelvterületen készült filmek jóvoltából angolul gyakran hallja. Magyarul csak szeretné hallani. De valahogy hiánycikk. Még a falfirkákon is többnyire angolul olvasható, hogy I love Brigi - Karesz. Azonkívül az angol nyelvű vallomás nemcsak egyes számban szeret, hanem többes számban is. Akár a kedves olvasó is magára veheti. Ha akarja. Rosszkedvet oszlató humort, szeretetből fakadó türelmet, megértést kínálok annak, aki vevő rá.
Olvasmányos, rövid irások, a nyugdijas életről. Amikor már nem lehet egyedül levenni a fügönyt, a kevéske pénzt kell jól beosztani, a tervek nem válnak már valóra, a fiatalok rohannak, minden megváltozik, lassan oda a föggetlenség, de mégis vannak örömök, ami részben hozzáállás kérdése.


Néha szeretek életrajzokat olvasni.
Most újra sort kerítettem egyre: Boda Domokos - Sorsfordulók  (Harmat, 2003).


Ismerető:
A járványos gyermekbénulás leküzdéséhez, továbbá a magyarországi gyermekgyógyászat fejlődéséhez jelentősen hozzájáruló szerző életének szerény krónikájából egy nemzetközileg is elismert igen sikeres karrier rajzolódik ki. Boda Domokos "történetei" több, a történelemkönyvekből kimaradt eseményre és annak hátterére világítanak rá, továbbá az erkölcsi, emberi normák tiszteletére intenek. Hiszen bőven volt része nehéz, olykor életveszélyes, máskor "csak" megalázó helyzetekben, amelyeken néha kétségek és félelmek között, de elvei feladása nélkül sikerült túljutnia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?