szerda, január 13, 2010

A DIÓ

Még az ünnepek előtt pár héttel vásároltam fél kg diót, legyen sütibe, kalácsba. Aztán hogy, hogy nem, mire karácsony lett, elfogyott a dió, egy szem se került sütibe. Megeszegettük. Azt hiszem főként én jártam rá. Nagyon jól esett. Ezért is kerestem utánna, lássam, miért olyan jó, kívánatos a dió. Néhány infót jegyzek itt meg magamnak.

Wikipedia (szöveg és kép):

A dió vagy diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó nemzetség. Közepes, vagy nagy termetű (10-40 m magas) lombhullató fák, 20-90 cm-es, 5-25 levélkéből összetett leveleik páratlanul szárnyaltak, termésük diótermés (csonthéjashoz hasonló, zárt kupacsú makk).

A nemzetség 21 faja az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az Újvilágban Délkelet-Kanadától nyugatra Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. A génusz neve, Juglans a Jovis glans, azaz „Jupiter makkja” kifejezésből ered – átvitt értelemben, istennek való termés.

A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió (J. regia), a másik az Észak-Amerikából származó, Európában parkokban díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (J. nigra).

A házipatika oldaláról:
Dióbél királyfi
A dióbél esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.
Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is.
Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság es
etén, a csontnövekedést is segíti.
A dióbél fogyasztása kis adagokban ajánlott. Sütemények és egyéb finomságok elkészítéséhez is használhatjuk, de kenyeret és szószokat is ízesíthetünk vele.
Egészségünk megóvása érdekében ne csak diót, hanem mogyorót, mandulát, szezám-, napraforgó- és tökmagot is fogyasszunk.
A magvak mellett a közelgő hideg évszak fontos, egészséges tápláléka a méz és a hidegen sajtolt olajok.

Még többet a dióról:
-innen:
Egészség a dióban:

A dióban nincs koleszterin!

A dió olaja igen egészséges, az ember számára esszenciális, nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma - fajtától, vizsgálati mintától függően - a légszáraz bél 50-70 %-a. Szénhidrát-tartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának mintegy 10 %-át adja.

Fehérjetartalma jelentősebb, bár nem fehérjeforrásként fogyasztjuk, a dióbél 15-25 %-a fehérje. Ezen belül a magasabb fehérjetartalmú fajták olajtartalma alacsonyabb, és viszont.

Külön figyelmet érdemel magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból (B1 vitamin) 480, riboflavinból (B2 vitamin) 130, niacinból (B5 vitamin) 120 mikrogramm, C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványi anyag tartalmát (foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük.

A dió olajának olajsav-összetétele:

Kaliforniai adatok szerint a dióolaj 76 %-a többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61 % linolsav, 15 % linolénsav), 14 %-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10 %-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav).

A dióbél fehérjéinek összetétele:

Az esszenciális aminosavak közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti mennyiségben. Leucinból, izoleucinból, treoninból és valinból a napi minimum-szükségletet 100 g dióbél kielégíti. Lizinből, triptofánból, fenilalaninból pedig a napi szükséglet felét. Egyedül metionin miatt kell mást is enni, mint diót, mert abból kevesebbet tartalmaz.

Itt is olvashatunk a dió összetételéről.

Egy jó cikk a dióról még az antivali oldalán, itt.

100g dióbél energia- és tápanyagtartalma
(Bíró Gy. - Lindner K. Tápanyagtáblázat) alapján

Energia: 654 kcal (2747 kJ)

Tápanyag:
Fehérje 8,6g
Lipid (olaj) 57,0g
Szénhidrát 11,7g
Víz 8,2g
Hamu 1,7g

Vitaminok:
E-vitamin 24,7mg
B1-vitamin 400ľg
B2-vitamin 100ľg
B6-vitamin 0,34mg
biotin 6,3ľg
folsav 33ľg

Ásványi anyagok:
nátrium 10,5mg
kálium 1710,0mg
kalcium 202,0mg
foszfor 400 mg
magnézium 25,6mg
vas 3,8mg
réz 0,86mg
cink 4,2mg
mangán 1,85mg

Ezen kívül még sok jót lehet olvasni a dióról. Mindenképp ajánlott naponta enni egy kevés diót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?