csütörtök, november 26, 2009

Tavalyig nem is hallottam

Lucy Maud Montgomeryről. Tavaly néztem meg a Váratlan utazást. Egy blogon olvastam az Anne regényekről.

Anitának nagyon tetszett az első kötet. A másodikat is szeretné elolvasni. Összesen nem is tudom, hat vagy nyolc könyv van. Nem volt nagyon nehéz rászánnom magam, hogy elolvassam én is az Anne otthonra talált-ot, már csak azért, hogy lássam mit olvasott a lányom. Mostmár egyre kevésbé tudom követni az olvasmányait.
De ez az Anne könyv nagyon tetszett. Szép. A történet és a nyelvezete is. Igaz, valószínű nem ajálanám másdikos kislánynak, hanem kicsit nagyobbnak.
Történetesen találtam videót is neten az Anne filmekből, azután, hogy elolvastam a könyv első felét. Hát... az olvasás gazdagabb élményt nyújt.
Anne otthonra talál - ismertető

Marilla és Matthew, az idős testvérpár elhatározzák, hogy örökbe fogadnak egy árvát, hogy segítsen nekik a ház körüli teendők ellátásában. A vonattal azonban a kért jókötésű fiú helyett legnagyobb megrökönyödésükre egy vézna, répavörös hajú kislány érkezik, akinek ráadásul be nem áll a szája. Első gondolatuk. hogy másnap visszaküldik a gyermeket az árvaházba, ám Anne úgy határoz, hogy maradni akar, hiszen a szigeten "oly tág tere nyílik a képzeletnek."
Kezdeti vonakodásuk dacára Marilla és bátyja hamarosan már el sem tudják képzelni az életüket a bátor, életteli, fantáziadús és zavarba ejtően őszinte kislány nélkül. Anne érkezése olyan gyökeres változásokat hoz életükben. amilyenekről még csak nem is álmodtak.
A vörös hajú árva könnyes-vidám története világszerte rabul ejtette az olvasókat. Lucy Maud Montgomery életműsorozatának feledhetetlen darabja.

5 megjegyzés:

  1. A filmekkel ez mindig így van. Nagyon ritkán tudják visszaadni azt a hangulatot, amit mi éreztünk a könyv elolvasásakor.

    De ennek egyszerű oka van: Azt a hangulatot adják vissza, amit a film rendezője érzett a könyv olvasásakor. :o)

    Nekem mindkettő nagyon-nagyon tetszett (már 16 voltam, amikor először ment a tévében). :o)

    VálaszTörlés
  2. Nyolc könyv van, de mi hatot tudtunk csak megvenni, kettő hiányzik még. Az első két kötetet esténként felolvastam már nekik, most azért van szünet, mert pont a harmadik nincs meg. Én szerettem jó ráérősen, közösen, kacarászva olvasni, de neked erre esélyed sincs a leányzóddal, látom. :)

    VálaszTörlés
  3. Én a tv-ben láttam, 4 része volt ha jól emlékszem és nagyon tetszett - olyan lányoknak való :)

    VálaszTörlés
  4. Még mindig őrzöm a régi videokazettákat, amikre felvettem. Az egyik nagy kedvencem volt (a másik az Abigél).

    VálaszTörlés
  5. Igen, olyan lányoknak való.

    Az Abigél nekem is nagyon tetszett, a film is, a könyv is.

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?