szombat, november 28, 2009

mindenféle

Ma borús, esős idő van, de tegnap nagyon szép, napos idő volt, tiszta kék éggel, melyen se felhő, se kondenzcsík nem látszott. Gyönyörű volt! Olyan jó volt kint a parkban. Anita fotózott. Balázs meg elindult egyedül a parkban is. Egyre jobban megy... amíg el nem esik. :D Ez már így van.

 
 

Kissé vakációs hangulatban vagyunk, mert csütörtöktől keddig nem kell menjen Anita iskolába. Jó ez. Szeretem a szabadabb programot. És jó volt délben kint sétálni a napsütésben.

Tegnap elkezdték nézni a gyerekek a Dzsungel könyvét, de nem fér bele egy egész film a napi rajzfilmnézési időbe. Csengének nem is tetszett. Így nem lesz folytatás, neki egyelőre nem. Anita meg elkezdte olvasni a könyvet, már a harmadát elolvasta, így ő is csak azután nézheti, miután kiolvassa a könyvet, hisz sokkal gazdagabb az ő képzelőereje, mint a rajzfilm adta képek, cselekmény. Én olyan 11 éves voltam, mikor ezt a könyvet olvastam. Emlékszem, nagyon tetszett. Nem gondoltam volna, hogy 8 évesen végigrágja magát rajta.

Úgy 1 éve kapta az Alice Csodaországban-t. Ekkor olvastam el én is... nem voltam elragadtatva tőle. Anita nem rég vette a kezébe egy délután. Estig ki is olvasta és azt mondta, nagyon tetszett neki. Vannak könyvek, amik gyerekeknek valók. Ilyen a Kobak könyve is, lassan megbarátkoztam vele, de a gyerekek nagyon szeretik, nem tudják megunni.

Tegnap a vámhivatal előtt mentünk el. Az épületre ki van tűzve egy zászló. Csenge mondta, hogy két féle zászló van, romániazászlója és magyariazászlója.

Ma Balázs megtanult együtt visítani a lányokkal. Eddig nem volt divat nálunk a visítás, de ma az ebédnél volt részünk egy kis koncertben. Nagyon változatos a felnőttek élete három gyerek mellett. Úgy örülök, hogy nem csak ketten vannak! Bár a visítozást tunám nélkülözni.

Amúgy Balázs egyre kevesebbet szopik. Nem is tudom, hogy nem-e inkább csak cumizik. Este már nem engedem szopizva elaludni, miután volt, hogy ez az elalvás fél órát is eltartott vagy még többet, tej pedig nem volt már. Első alkalommal óriási sírást rendezett. De másodjára már nem volt semmi tiltakozás. És mintha éjjel sem ébred meg olyan gyakran. Ez nekem is jobb, bár őszintén szólva, nagyon szeretek szoptatni is. De egyszer ennek is vége lesz. Azt viszont látom, hogy nehéz lesz az átállás más tejre, eddigi próbálkozásaim hiábavalóak voltak. Túrót se eszik és joghurtot sem. Utóbbiakat néha megkóstolja, pár falat erejéig. De remélem megleszünk. Csenge is elválasztódás után 3 hétig nem fogadta el a tejet és egyéb tejterméket sem evett.

Van egy tervem. Mivel Balázs már tud járni, csak nagyon ritkán kúszik a popsiján, és mivel a kakizást már régóta jelzi és csak elvétve, figyelmetlenségem miatt kerül kaki a pellusba, és mert van, hogy száraz pellussal ébred reggel, és napközben is többször pisil a bilibe, vécébe, megvan már az elengedési reflex, tudjuk azt is, amikor a pellenkába pisil, látszik rajta, jelzi is, ezért, ma vettem egy csomó fiúbugyit és jövő héten szeretném... szeretném használni őket, persze pellenka nélkül. Remélem pár nap alatt a lakásban már nem kell pellenkát használjunk. Kell jobban figyeljek Balázsra, időben bilire ültessem. No, meglátjuk, mi lesz ebből. De minek pellenkázódni két éves korig, ha nem muszáj? Érdekes és hasznos infók a témában a babaközelben oldalán ITT.

5 megjegyzés:

  1. Krisztinának sem a Dzsungel könyve a kedvenc meséje, volt már nálunk Elmo-láz, aztán Micimackó most meg épp a Bambi-ból lábalunk kifelé :)
    Egyébként a Dzsungel könyve arra volt, jó, hogy mikor látta a majmokat banánt enni ő is mindig megevett egyet-kettőt, amúgy sose kéri a banánt.
    A mesefilmekkel úgy vagyok, hogy ha van időm leülök és vele nézem, hogy felhívjam a figyelmét olyan eseményekre amelyek tanulságosak és amelyekről azután még sokat kérdez és rendszerint az marad meg neki a meséből amit én emeltem ki - eddig még működik :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó olvasni rólatok, nagyon ügyes gyerekeitek vannak. Balázs meg ha ilyen ügyes nem érdemes halasztani a pelus elvevést, majd a következőnél én is jobban fogok figyelni...ez most igy sikerült, de jó, hogy már nekünk se kell a pelus.

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de jó, hogy szeret olvasni! Én ötödikes koromig a kezembe nem vettem volna könyvet önszántamból (a kötelezőt se nagyon). Mi a titka?

    VálaszTörlés
  4. Renának:
    Az a legjobb, ha a rejzfilmet szülővel nézheti a gyerek, s együtt megbeszélni. Egyre ritkábban kerül sor erre.

    Girának:
    Nem igazán tudom, mi a titka. Talán az is, hogy minket is gyakran lát könyvvel a kezünkben. Most már Balázs is hozza a könyvét és kéri, olvassak neki, főleg akkor, amikor látja, hogy Csengének olvasok. És ennek leggyakrabban sírás a vége, mert még nem tudok egyszerre két könyvből olvasni, s mindegyik ragaszkodik az általa kiválasztott könyvhöz: Csenge mesés könyvet olvastat, Balázs még a lapozóknál tart.

    VálaszTörlés
  5. Romania es Magyaria :):):) nagyon jo gyerekszaj :):)

    Hu az enyemek ettol sokkal roszabak magyarul. Pl. Apa veszel benzinget?

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?