szerda, szeptember 23, 2009

Árnyékország

A film után most újra elolvastam a könyvet, Brian Sibley: Árnyékország, (Harmat, 1994), C. S. Lewis életéről. A filmet kétszer néztem meg, nagyon tetszett. A könyv (megint) sokkal jobban. Sajnos, kötési hibából két lapja hiányzik, épp ahol Joy életéről szól a könyv. És újra elfogott a vágy, hogy C. S. Lewis könyvet olvassak vagy épp újraolvassak párat. De ami érdekelne, az a gyászról írt könyve, lehet valahol megkapom majd.

Ezt épp ma olvastam:
"Ha szerettünk meghal, "ezt úgy fogjuk fel, mintha valami félbeszakadt volna; a tánc a mozdulat közepén megszakadt, a virágot bimbójában levágták - valami megcsonkult, tehát beteljesületlenül maradt...", pedig valójában "mindez egyetemesen és elválaszthatatlanul hozzátartozik a szeretet megtapasztalásához. Éppoly természetesen következik be a házasság után, mint amilyen természetesen következik a házasság az udvarlás után, vagy nyárra az ősz. Szerettünk halála nem a folyamat félbeszakítása, hanem egyik mozzanata; nem a tánc megszakítása, hanem újabb lépése."

Egy idézet az öregségről:
"Gondold, hogy egy magocska vagy, amely türelmesen vár a földben; várja, hogy virágként jelenjen meg a Kertész jótetszése szerint a maga idejében, fönn, a valódi világban, a valóságos ébredésben. Azt hiszem onnan nézve egész földi életünk merő félálomnak fog tűnni. Idelenn az álmok világában élünk. De eljön az idő, amikor majd megszólal a kakas..."
Nagyon szép volt ez a könyv a híres C. S. Lewis (Jack) és Helen Joy Davidman életéről, aki zsidó, ateista majd kommunista és végül keresztyén lett. S mint elvált nő lett Jack felesége egy röpke időre... Szívfájdító szép és igaz történet.

2 megjegyzés:

  1. Nem is kérdeztem, hogy megérkeztek hozzátok a könyvek, Még abban az időben elvittük Zilahra, remélem megérkeztek. A napokban volt egy film C.S Lewis életéről, az is nagyon jó.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Elérkeztek, köszönjük szépen! Anita már rég elolvasta őket, egy könyv-egy nap. Közben mi is megvettünk négy kötetet, és most újraolvassa, mésfél könyv egy nap, mert épp meg van fázva és nem megy iskolába. Lehet még egyszer felhozzuk a hiányzó köteteket Kláritól. Anita nevében is köszönjük szépen :).

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?