szerda, július 01, 2009

csak mese?

Kölcsön kértük és kaptuk George MacDonald "A királykisasszony és Lóci" c. könyvet (Harmat, 2002). Ez a folytatása "A királykisasszony és a manó" könyvnek amit már elolvastunk, felolvastunk. 

Nagyon tetszett a könyv, a történet. Néhány idézet belőle, bár ebben a könyvben a történetnek is sok a mondanivalója, s én sem gépközelben olvastam legtöbbször.

"Minden fiúnak a lelke mélyébe kell zárnia gyermeki önmagát, és úgy kell rá vigyáznia, mint az életére: soha el nem veszítheti. Meg kell maradnia édesanyja szemefényének, sőt édesapja büszkeségének is, hogy rendes ember válhassék belőle, sőt, még ez sem elég. A bennünk levő gyermek nem halhat meg: állandóan meg kell újulnia."
"... de úgy sejtem, hogy egy férfi semmiért sem olyan hálás, mint amit tulajdonképpen megérdemel."
"Hiszen amikor egy gyermek szívével minden rendben van, általában nem hallgat el semmit a szülei elől."
"Mert olyan dolgok jutnak a szegényeknek, melyeknek bizony híre-hamva sincs a gazdagok házában. A pénz sok jótól megfosztja az embert. Hatalmas kiváltság szegénynek lenni, Péter - olyan kiváltság, amire senki emberfia nem áhítozik, s csak néhány próbálja megőrizni, ha már kijutott neki, ám sokan megtanulják becsülni. Ne érts félre, és ne hidd, hogy a szegénység erény: kiváltság, amivel mint minden ilyen ajándékkal, vissza is lehet élni. Ha gazdag lettél volna, Péter, nem lennél olyan jóravaló ember, mint sok gazdag, akit ismerek. ..."
"Bizony, a kapzsiság, a lustaság és az önzés fosztja meg a férfit a méltóságától, nem az éhség, a fáradság vagy a hideg."

A kiadótól ide másolom ami a könyv hátán is olvasható: 

A királykisasszony és a manó folytatásában Lóci veszélyes feladatot kap: meg kell mentenie a birodalmat az ármánykodó hivatalnokoktól. Vajon a bányászfiú elszántsága és leleményessége - a rejtélyes, vénségesen vén nagyanyó segítségével - elég lesz-e a gyõzelemhez? Lóci küzdelmének története a mese egyetemes nyelvén szól gyerekekhez és felnõttekhez az emberi természetrõl és gyarlóságról, a hatalom és a pénz megrontó erejérõl. És hirdeti az igaz emberség, a hit és a szeretet minden akadályt legyõzõ erejét. 

Örülök, hogy elolvashattam. Köszönöm.

6 megjegyzés:

  1. köszi az idézeteket!Tetszik,szerintem ez nem csak mese...:)

    VálaszTörlés
  2. Néhány könyv, amit szeretek:
    Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva
    Dr. Ross Campbell: Szülői hivatás
    Nehéz évek
    Gary Chapman:Kamaszokra hangolva
    Egymásra hangolva
    Dr. James Dobson: Fiúk nevelése
    Az akaratos gyerek
    ...de mindegyik írónak még számos könyve van.
    Már mondtam a nagylányomnak, hogy vigyen be a blogírás rejtelmeibe, úgyhogy akár meg is történhet.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm!
    Az említett könyveket olvastam valamikor régen, még lánykoromban. Azt hiszem újra át kell olvassam őket. Jó, hogy említetted őket. :)
    És kérelek szólj ha azok a tanítások a gyereknevelésről fent lesznek a neten.

    Remélem lesz blogod is. :)

    VálaszTörlés
  4. A Lydia és az Ethos folyóiratokat ismered?

    VálaszTörlés
  5. Igen, nagyon szeretem olvasni.

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?