hétfő, március 18, 2019

Társasozni jó!

Írtam már, hogy rákaptunk a társasjátékozásra. Nagyon jó unalom ellen és arra is együtt töltsük az időt s nem egymás mellett különböző képernyőkre bambulva.
A karácsony, szülinapok és egyéb alkalmak (aki keres, talál) bővítették az itthoni játék választékot.
Néhány kedvenc játék, ami sokszor előkerült a hosszú téli délutánokon, estéken:

"7 csoda". Augusztusban fedeztük fel és még mindig örömmel veszünk elő. Mind a hatan szívesen játszunk, ilyen játék pedig kevés van.

A "7 csoda" (itt már említettem) az asztalon, már pontszámolásnál, egyszer, amikor mind a hatan akartunk játszani, máskor amikor csak négyen:




S egy pontszámolás:


Hive (pocket változat). Kicsi, rövid, kétszemélyes és én veszteni szoktam. Leggyakrabban a két kisebbel játszom és igen ritkán nyerek. Biztos nem jó a stratégiám. De azért nagyon szeretem rakosgatni a bogarakat. A cél a játékostárs méhecskéjét körbekeríteni.




Rhino Hero.
Végre egy játék, ahol nem kell gondolkozni, stratégiázni!
Elég  csak lapokat rakosgatni,
vigyázni,
visszatartani
még
a
lélegzetünket
is.
Lassan
mozdulj!
Jaj!
Megbillent!
Mégse...
De,
leomlik!
Játszunk még egyet!


Carcassone. Nagyon szeretjük mi egyesek ezt a játékot. (vannak kettesek is, ők inkább olvasnak) Együtt építjük fel kártyánként a tartományt, elfoglalva az utakat, a várakat, kolostorokat, mezőket. Szerintem megunhatatlan, mindig máshogy alakul a játék, nem fárasztó, nem kell sokat stratégiázni. És szép is. Sok kiegészítője van, nekünk csak az első van meg és nem biztos hogy akarunk többet, főleg nem azokat, amelyekkel lehet gonoszkodni. Nem szeretem azokat a játékokat, ahol a cél a másik játékostárs akadályozása, valamilyen módon bántása. A békésebb, szép, jó hangulatú családi játékokat szeretjük.

Itt egy kép már pontozás után:


Fűszerút. Egy nagyon szép játék. Öröm vele játszani, gyönyörű színek és képek és a játékmechanizmus is érdekes, úgy mondják, hogy pakliépítős. Van benne pár érme is, fémből. Jól játszható ketten is, de akár öten is. Nagyon szeretjük ezt a játékot is, főleg ha egyesek nem stratégiáznak percekig egy-egy lépés előtt. Ha nélkülük játszunk, a játék gyors, pörgős, s bár több mint fél órás, úgy érezzük idő előtt vége lett.



Nagyon nagy a kínálat társasjátékok terén. Jól körül kell nézni, talán nem is a boltban, hanem a neten. Nem biztos, hogy ami tetszik valakinek, az másnak is tetszeni fog. A neten levő videók segítenek megismerni a játékokat, és ismerve magunkat, azt akinek vesszük a játékot, nagy esélyel találunk kedvünkre valót. Családunkban vannak akik nem szeretnek társasozni, ezért kevés olyan játék van, amivel mind a hatan szívesen játszunk, de azért vannak ilyen játékok. Egyesek gyakrabban leülnek társasozni, vannak akik ritkábban és nem akármivel. Ez így rendben is van.

Mit szoktam keresni, nézni egy játék  kapcsán? Korosztály, játékosszám, játékidő, nehézségi fok, helyezés a bgg oldalon, téma, játékmechanizmus, dobozbontás, játékbemutató, letölthető játékszabály és esetleg egy lejátszott játékot is megnézek ha találok és van időm. No és nem utolsó sorban befolyásol a választásban az ár is. Nem hajtok az új megjelenésekre. Ha valami évek múltán is remek játéknak minősül, azt megnézném.

A vásárlás előtti kutakodás meghozza a gyümölcsét, amikor látom, hogy tényleg azt veszem amire számítottam és gyakran és szívesen játszanak a gyerekek és ritkábban de szívesen mi felnőttek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?