csütörtök, április 22, 2010

Csak röviden említem

most, hogy már több mint egy hete kiolvastam Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás - A nyugati életmód és a civilizációs betegségek (Jaffa, 2009). Kellett néhány nap, míg átrágtam magam a könyvön, s van amit újra szeretnék olvasni, jobban megérteni.

A könyvről és belőle részleteket lehet olvasni Szendi oldalán: Tények és tévhitek. Itt a tartalomjegyzék az oldal alján, bal oldalt pedig a Plaeo táplálkozás,  Táplálkozás és az Egészség-hírek -nél lehet ezt-azt olvasni a témában. A paleolit táplálkozás lényege röviden itt olvasható.

Ez is egy életmód. Ki lehet próbálni. Nem akarok senkit rábeszélni. Magam is most próbálkozom vele. Inkább a fogyás miatt. Bár ez nem cél, csak úgy mellékesen vele jár. Bevált eddig és jól érzem magam, talán ez a legjobb benne. Biztos meg lehet cáfolni is. Mindenki maga dönt magáért. Pl. kedveseim továbbra is mindenevők :). Többnyire úgy főzők neki, mint eddig. Paleoról máshol is vannak infók, csak keresni kell, inkább angolul. Amúgy nemrég olvastam egy kardiloógus blogján, hogy tényleg a szénhidrátokkal van a baj, ők okozzák a magas vérzsírt és egyéb betegségeket, jó minnél kevesebbet fogyasztani belőlük.

Most röviden csak ennyi. Azt hiszem még visszatérek a témára, ha több időm lesz. Mostanában ritkán veszek könyvet a kezembe, csak ami szükséges a dolgozatomhoz és persze felolvasok a gyerekeknek.

7 megjegyzés:

  1. Minden nap feltűnik egy-egy új dolog,irányzat,divat,diéta,ami szerint ez meg ez nem egészséges,egyél amazt,másnap meg jön az ellenkezője!
    Az,hogy ne egyél hüvelyeseket,nem értek egyet.
    Van aki azt ajánlja,ne egyél almát,mert savat csinál,de hogy milyen egészséges,azt meg mindenki tudja.
    De ez csak egy vélemény,nem vitatkozni akartam veled!
    Végül is mindenki másban hisz! :)

    VálaszTörlés
  2. Elolvastam az összefoglalót Szendi oldalán... Korábban még nem olvastam erről semmit, de a fogyást alátámaszthatom. Én Norbi-programba fogtam 3 évvel ezelőtt, az ugyan nélkülöz mindenféle tudományos okfejtést, de ott is a gabona és a cukor volt tiltólistán, a zsírok, húsok nem. Bámulatosan gyorsan lefogytam. Az a baj, az ember nehezen tart ki hosszabb távon ilyen étrend mellett, mert őseinktől átvett összes recept alapja a liszt :(

    VálaszTörlés
  3. Gira: a Norbi Update-et én is próbáltam, csodásan bevált, aztán mikor terhes lettem, abbahagytam. Ezek a "programok" életmódváltozást írnak elő. Azt hiszem, amint megállsz, könnyen visszajönnek a kilók. Na, de valahogy el kell hagyni óket. Nekem az nem megy hogy egész nap csak káposztalevest eszek meg hasonlók.

    Eszter: A könyvben elmagyarázza, mi a gond a hüvelyesekkel. Lektint tartalmaznak, ami főzésnek, emésztésnek ellenáll, puffasztó hatása van, a belekben gyulladást okoz, így növeli a bélfal áteresztőképességét, maguk is átjutnak a vérbe és immunrakciót váltanak ki illetve megnövekedett áteresztőképesség miatt a bélfalon más fehérjék is átjutnak és autoimmun reakciókat váltanak ki. Ez az infó most a könyvből van. Utánna lehet nézni. Talán van benne valami igazság.
    Nem vettem vitának amit írtál. Sok mindent ajánlanak. El kell dönteni mit fogadunk el.

    VálaszTörlés
  4. Betti,köszi a reagálást.
    Én olyan egészségügyi előadásokat hallgattam mp3 formátumban,ahol pont a hüvelyesek,gabonák,zöldségek,gyümölcsök fontosságáról van szó,és milyen betegségeket okoz a hús és a tejtermékek! Olyan tanult(nem csak orvos) személyek,mint Csalami László,Tóth Gábor,Csengei Károly,a neten utána olvashatsz,ha érdekel,és az mp3-at is megadhatom a netről letöltheted.Ők vallásos emberek, Csalamiról már lemondtak az orvosok,amikor áttért erre az étrendre és meggyógyult,könyve is megjelent:Newstart Konyha.Épp most tanulmányozom.

    VálaszTörlés
  5. http://godollo.kerak.hu/eletmod.html

    november 22. Divatos fogyókúrák, fogyókúra divatok -a harmadik rubrikában- letölthető

    VálaszTörlés
  6. http://hnaveszprem.gportal.hu/gindex.php?pg=29043522

    2010.már.22. Csengei Károly: Tartós fogyás - hogy formában maradjunk
    2009.okt.26. Csengei Károly: Mindennapi mérgeink a konyhában

    http://www.felfedezesek.hu/index.php?content=felfedezesek&cid=25&id=342
    A szakácskönyvről,Csalami életmódkutató.

    Mi eszünk húst,mert a férjem és Reni nagyon húsos,és most nem az elhagyására biztatlak,mert ez mindenkinek a magánügye,ami téged érdekel,azt hallgasd meg,leszűröd magadnak amit helyesnek találsz és kész.
    De tényleg kiváncsi lennék a véleményedre,én néhány hét alatt az összes neten fellelhető anyagot meghallgattam tőlük,nem csak fogyás szempontjából,hanem minden mást is.

    VálaszTörlés
  7. Köszi. Érdekel a téma. Amit befejezem a licenszt utánnaolvasok, -hallgatok.

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?