vasárnap, február 28, 2010

BCG

Lassan lecseng a lejárt BCG oltás körüli huzavona.

Egy lejárt BCG oltást végre visszavontak, miután először meg akarták hosszabítani 12 hónapról 18 hónapra  a szavatossági idejét. Egyik nap még azt mondták, hogy jó az oltás, 24 óra múlva pedig kiadták a rendeletet, hogy az oltásokat vissza kell vonni. Kéredem, mi alapján döntenek egyik nap így másik nap úgy? Természetesen mindenki mossa kezeit. (adevarul) Azért  a Cantacuzino intézet kapott egy kis pénzbírságot és ha jól értettem nem gyárthatnak oltásokat és injekciókat amíg nem retehniológizálják a gyártási vonalat, úgyanis az is már régi, elavult.

Persze közben nem kevés újszülöttet beoltottak a lejárt oltással. De megnyugtatták a szülőket, hogy ez nem jelent semmi veszélyt, csak annyi történt, hogy mivel az oltás lejárt, hát nincs hatása és a gyerekeket újra be kell oltani.

Mi is ez a BCG, amivel minden újszülöttet beoltank mielőtt hazaengedik a kórházból? Mycobacterium bovis BCG baktériumot tartalmaz, és a tuberculosis (TBC) elleni védelemre szolgál. 

Valahol olvastam, hogy Európában Romániában oltanak a 'legmasszivabban' a tébécé ellen, mégis itt van a legtöbb tébécés megbetegedés. Szabad megkérdezni, miért, nem elég hatásos az oltás?

Vannak országok (tőlünk nyugatabbra) , ahol már nem kötelező a tébécé elleni oltás. Valahol pedig olvastam, hogy készítettek egy nagy vizsgálatot (több százezer ember vett benne részt), azt hiszem Kínában, ahol a beoltottak és azok között akik nem kaptak oltást a tébécé megbetegedések száma statisztikailag nem mutatott jelentős eltérést (több éves követés). Mit lehet ebből levonni következtetésként?

Persze azért mi is be vagyunk oltva, de az oltás nem garancia arra, hogy nem fogunk megbetegedni. Ismerek olyan személyt, aki annak ellenére, hogy be volt oltva, tébécés lett, s ilyenek valószínű nem kevesen vannak. De ma már nem kell belehalni a tébécébe. (De miért nem mondják meg, hogy az oltás nem ad 100%-os védettséget?)

Érdekes ez a tébécé. El lehet kapni villamoson, piacon, kint az utcán. Hisz a levegő útján terjed. És gondolod el, Európa szinten nálunk van a legtöbb tébécés beteg! Azért nem kell bezárkózni a házba. Mint minden betegségre, erre is érvényes: a legjobb oltás az egészséges diéta vagy táplálkozás. Tehát az alultápláltak, vagy akik helytelenül táplálkoznak vannak inkább kitéve a fertőződés veszélyének. Amennyiben az immunrenszer jól működik, elég nyomelemet és vitamint jutattunk a szervezetünkbe, rendszeresen tartózkodunk napon, eleget pihenünk, akkor nem áll fenn fertőzésveszély. És még egy jó hír: a betegség kezelhető (még) amennyiben betartjuk az orvosi előírásokat.

Szomorú, hogy a szegénység, a nyomor az, ami a legtöbb betegség terjedését elősegíti. Gazdasági válságban lévén, újra nő azok száma akiknek a napi minimum egyre kevesebb.

Azt is mondják egyesek, hogy nem az oltások, inkább a jólét és az ezzel együtt járó általános higéniai szabályok betartása szorította vissza a járványokat.  

4 megjegyzés:

  1. Nem biztos, hogy Romániában a védőoltások minőségével van a baj, inkább abban látnám, hogy onnan délebbre nem kötelező az oltás, sokan szegények, olyan vidéken élnek, ami kedvez a micobaktériumok terjedésének stb.

    Az oltás meg elvileg lehet, hogy még hatásos volt, de egy ilyen súlyú betegségnél nem alapozhatnak a lehetre. Az, hogy bezárták a gyárat, szerintem inkább arra utal, hogy esetleg nem volt a vakcinában az, aminek benne kellett volna lennie vagy a kívánatosnál szennyezettebb volt a vakcina az elavult gyártástechnológia miatt. Esetleg az említett cég ugyanaz Romániának, mint az Omninvest Mo-nak. :o) Sokat fizet vissza a döntéshozóknak, de kevés hasznot hajt a társadalomnak. :o)

    Másrészről a BCG oltás hatásosságát nálunk szokták ellenőrizni - ha jól emlékszem 11 és 13 éves korban is, az alkarra tett metszéssel. Akinek nem ad pozitív reakciót vagy túlzott reakciót ad rá a szervezete (vörös folt), azt újraoltják. A szervezet azokat a védettségeket, amiket nem áll ki ténylegesen elfelejti/elfelejtheti. Ezért jobb, ha a kisebb kockázatú gyerekfertőzéseket (pl. bárányhimlő) gyerekkorban elkapja a gyerek. Engem anyu gyerekkoromban elhurcolt rubeolát kapni. :o)

    De gyenge immunrendszerű beteges gyereknek azért nem ajánlatos ez a "védőfertőztetés"!!!

    VálaszTörlés
  2. Ha délebbre nem oltanak, miért nincs ott statisztikailag több tébécés?

    A BCG hatásosságát itt is vizsgálják és ismétlik az oltást ha szükséges 14 és 18 éves korban. Ennek ellenére, mégis megbetegszenek később egyesek.

    VálaszTörlés
  3. én a bejegyzésed utolsó mondatával nagyon egyetértek.

    VálaszTörlés
  4. Legtobb virust megol a szappan ea meleg viz. A legnagyobb gond nem mosunk elegge kezet es allandoan a szankat, szemunket , orrunkat piszkaljuk.(a bacik ott kerulnek a szervezetunkbe).

    Semmilyen oltasra nincs 100%-os garancia. Csak Isten tud 100%-at csinalni, emberek a legjobb probalkozas ellenre is csak hibaznak.

    Az oltasoknak lehetnek mellekhatasai is (minden oltasnak lehetnek mellekhatasai) es erre akkor josz ra, amikor te vagy az az 1- a milliobol akinek tonkre teszi az eletett az oltas.

    Az ember ha mindezel tisztaban van akkor eldonti a statisztika alapjan(amit mindeg kerdojelezek hogy sok statisztika igazabol hogyan is keszul). egy nagy tbc jarvany eseteben ha oltva vagy vedetebb vagy...nem 100% vedett, de vedettebb... az igazsag az hogy ha a lakossag nem vedene magat akkor jobban szaporodnanak a jarvanyok.

    Mint szulo nehez dontened: ha nem oltatod be a gyerekedet es amiatt meghall akkor azert hibaztatod magad, ha beoltatod es annak kovetkezteben egy eleten at toloszekben vagy akar halalal is zarulhat azert hibaztatod magad.

    Szerintem ma lehetosegunk van utanna nezni dolgokanak, tanulni az oltasokrol es mellekhatasokrol es egy ertelmesebb dontest hozni, mint pl 20 evvel ezelott. Nem kell mindent amit az orvosok mondanak elhinni de erdemes oda figyelni.

    Ki mondta hogy konnyu donteseket hozni?
    Piri

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?