péntek, november 06, 2009

Nem tudom,

sírjak-e vagy nevessek? Mégis, azt hiszem egyik sem...
Itt nálunk egy iskolát bezártak egy hétig (már letelt a hét, egyébként most vakáció van), mert egy tanár és talán néhány gyerek influenzás lett. Mást meg egy heti karanténra ítéltek, nem mert beteg, csak mert abban a hotelben reggelizett, ahol többen megbetgedtek influenzában.
Sok kérdésem van. Pl. hogyan állapítják meg, hogy valaki tényleg sertésinfluenzával fertőzött, milyen analízikes alapján, hol végzik el ezeket, melyik laborba, mennyibe kerül, mennyi idő alatt jön le az eredmény, mennyire biztos ez az eredmény, hogyan lehet megállapítani, hogy valaki a közlemúltban már átesett a fertőzésen, csak olyan könnyen, hogy szinte észre sem vette? ...
Mekkora pánik! Tegnap jártam egy gyógynövényszaküzletben, beszélgettem kicsit az elárusító hölggyel, aki maga is be akarta adatni magának az oltást, de egy idős orvos ismerőse eltanácsolta. Úgy szeretnék bemenni a laborba, van nálunk pár okos fej, no meg a megszokott ismerettségek, összeköttetések, tapassztalatok, lássam mi is a helyzet, úgy élőben, nem amit a média mond.
Azt elfelejtik mondani, amit a tengeren túlon elismertek, hogy az oltás tíz beoltott személyből csak háromnak ad védelmet, tehát heten hiába kapják az oltást a mellékhatásokkal együtt. (sajnos már nem tudom a forrást, ahol ezt olvastam, de ha jól emlékszem, több helyen is olvastam).

Na de megyek is. Zsúfolt, fásztó de remélem szép hétvége előtt állunk. Nektek is szép, áldott hétvégét!

2 megjegyzés:

  1. Én senkit sem beszélnék le a vakcina beadásáról, de rá sem beszélek senkit. :o)

    Attól is függ egy vakcina biztonságossága, hogy milyen módszerrel végzik és a magyar vakcinát sok dolog miatt támadhatják:
    1. Tojásba oltva készítik, ami elavult technológia és tojásallergiásoknak, illetve kicsi gyerekeknek semmiképpen nem adnám/adatnám be.
    2. Teljes vírust használnak, ami való igaz, hogy nagyobb védettséget ad, de veszélyesebb is.

    Mindenféle vakcinára jellemző, hogy hacsak nem nagyon súlyos (járványos gyermekbénulás) vagy nagy kockázatú (rubeola lányoknál a későbbi magzatkárosító hatása miatt) betegségről van szó vagy olyan vírusról, ami amúgy is életre szóló védettséget adna (pl. himlő oltás) az nem ad tartós védettséget, illetve az emberek jelentős részénél nem akadályozza meg a fertőződést és egy enyhébb lefolyású megbetegedést, csak a súlyos szövődmények kockázatát csökkenti és hamarabb fog meggyógyulni.

    Mindenféle fertőződést csak akkor lehet biztosan állítani, ha a kórokozót különféle módszerekkel azonosítják.

    Amíg egy penészt, élesztőt vagy baktériumot speciális táptalajra vagy specifikus gyorstesztre kioltva vagy mikroszkóp alatt lehet megállapítani és azonosítani, addig a vírusoknál ez nem lehetséges.

    Ezért az influenzafertőződést úgy lehet megállapítani, hogy a vírust DNS-e alapján vizsgáljuk. Tehát PCR (polimerase chain reaction - polimeráz láncreakció) készüléket és nemzetközi szervezetek által megadott próbákat alkalmaznak.

    A vírus azonosítását egy vírus törzsbank alapján előállított próbával (ami a vírus DNS-ének egy vagy néha több. csak rá jellemző szakaszát jelenti) végzik el.

    Magyarország például a berlini Koch Intézetből és az ECDC-től kapja a diagnosztikai rendszert.

    A wikipédián megtalálható a pcr technika részletes leírása is. :o)

    Még annyit azért elmondok, hogy a vírusokra adott immunreakció felelős a betegség tüneteiért: orrfolyás, tüsszögés, láz, rossz közérzet, ízületi fájdalom. Ezért van az, hogy a nátha tünetei épp olyanok, mint az influenzáé, ugyanis mindkettőben a testünk által termelt interferonok váltják ki a tüneteket. Szóval csak magunk tehetünk róla, ha folyik az orrunk. ;o)

    VálaszTörlés
  2. A teljes vírus használatánál nem írtam le, hogy a korszerű vakcinákban csak a vírus jellemző szakaszait szaporítják fel különböző molekuláris mikrobiológiai módszerekkel és ezeket a génszakaszokat juttatják csak be a vakcinával a szervezetbe, ami elegendő ahhoz, hogy az immunválaszt kiváltsa, de semmiképpen nem fordulhat elő, hogy valaki megbetegszik tőle.

    A másik fontos dolog, amit kihagytam (a hosszú megjegyzések átka, hogy nem látjuk át és nem tudunk vázlatot írni), hogy a vakcinák utáni védettséget 8-10 nap múlva éri el az immunrendszerünk.

    Az influenza nagyon gyorsan mutálódik, ezért van ennyi rengeteg törzse és ezért van minden évben más vakcina is ellenük. Azon kívül nem ad életre szóló védettséget sem emiatt az oltás.

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?