péntek, október 19, 2007

könyvecske

Dr. Pálhegyi Ferenc: Pszihológia és lelkigondozás. Éjféli Kiáltás Misszió, 2000.
Nagy kedvvel fogtam hozzá ehhez a könyvhöz. Vékony. Nagybetűs. Jó, de én több remény fűztem hozzá. Ami tetszett, hogy szól a pszihoterápiákról. A diákok egy része már tervezgeti, hogy ilyen vagy amolyan pszihoterápias képzéshez fog hozzá licensz után, mert hát anélkül milyen pszihológus a pszihológus.
Meg kell találni, kinek melyik terápiás módszer felel meg, hogy gyakorolja. A képzés nem kevés euró és három-négy-öt-hat év.
Ezekkel a terápiákkal csak az a gond, hogy -amennyire én értek hozzá, és ez nagyon kevés, - hogy Isten nélkül akarnak megoldást adni. Nem mondom, hogy nem tudnak segíteni, csak nincs szükség megváltásra, az ember rendelkezik a szükságes erőforrásokkal problémái megoldására.
Egy-egy pszihológiai irányzat mögött élefilózófia áll. Ezért nem tetszik nekem Freud pszihanalizíse.
"minden pszihológiai elméletet, eredményt és ismeretet kettős szürőn kell átfolyatni. Az első a tudományosság szűrője. ... A második szűrő a bibliai tanítás. Vajon a pszihológiai vagy pszihoterápiás elméletben felkínált ember- és életszemlélet, ígéret s gyógyulásra és a kiteljesedésre, megfelel-e annak az értékrendnek és életfilozófiának, amit Isten kijelentése közöl velünk?"
Megjegyzem, nem vagyok a pszihoterápia ellen. Az ellen sem, hogy gondjainkkal pszihológushoz forduljunk. De hiszem, hogy mind bűnös természettel születtünk, szükségünk van megváltásra Jézus Krisztusban. A jó lelkigondozó nem muszáj pszihológus legyen. Viszont a pszihológiai ismereteknek nagy hasznát lehet venni.
Még egyszer: nagyon érdekes a pszihológia.

2 megjegyzés:

  1. Betti, írjál többet arról, amiket tanulsz, engem nagyon érdekel. Nekem van egy barátnőm, aki egész életében pszihológushoz és pszihiáterhez járt a depressziójával. Nem sokat tudtak neki segíteni. Aztán megtért, egy évig virult, de most megint kezd visszaesni, nem értem miért. Tudom, hogy van olyan depresszió is, amire gyógyszer kell, most szedi is megint, de közben meg biztos benne, hogy ez ideiglenes, mert Isten meg fogja gyógyítani. nem tudom már, hogy segítsek neki.

    VálaszTörlés
  2. Itt nem pszihológushallgató "beszél".
    Szerintem már az segítség, hogy barátnője vagy, meghallgatod. Jó lenne egy keresztyén pszihológus vagy lelkigondozó. A keresztyén életben is van lent és fent, s aki amúgy is érzelmileg labilis volt, ez valószínű megmarad. Ennek elléner, Istenbe lehet kapaszkodni, bízni benne.
    Volt itt az egyetemen egy keresztyén tanárom, akinek a felesége pszihológus és persze keresztyén. Egyszer amikor a Bibliáról, keresztyénségről beszélt azt mondta, hogy megoldást csak a pszihológia nem ad, látja hogy jönnek és mennek az emberek a pszihológushoz, -tól. Valami még kell. A keresztyén életszemlélet, hit.

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?