szerda, május 20, 2020

A megunhatatlan

zöldségleves főzése mióta úgy igazából tavasz lett, majd' mindenn nap különleges öröm.


Ha épp nem zuhog, amikor már majdnem minden komolyabb hozzávaló benne van (a zöldségek, hüvelyesek fajtájának száma és aránya miatt megismételhetetlen és megunhatatlan az ízek variációja) kimegyek a kertbe és félig körbejárom.

Útközben szedek valamennyit a különböző fűszerekből: tárkony, rozmaring, oregano, lestyán, bazsalikom, kakukkfű, zellerlevél, petrezselyemzöld. Ha kimarad valami, nem baj. Ha kedvem tarja szedek még pitypanglevelet, pár saláta levelet vagy spenótot, sóskát. Bármit, ami ehető. Kezem tele lesz friss zölddel. Megmosom őket, majd felvágom a lehető legapróbbra, hogy ne legyen értelme kihalászni a finom levesből.

S hogy örülök, amikor kedveseim szépen bekanalazzák!

Olvastam, hallottam vagy csak eszembe jutott - már nem tudom, de szerintem (is) a levesnek lelke van. Az örömtől, hogy szeretteimnek főzhetek újra és újra minden nap vagy a szeretettel szedett fűszerektől?  Nem tudom. A napokban mondta valaki, hogy ne fogj hozzá főzni mérgesen, haragosan. A jókedvvel készült étel finomabb. Hogyan lehetséges ez? Nincs elég okos magyarázatom, de én is így tapasztalom.

Mióta ritkábban megyek vásárolni minden, ami a néhány négyzetmáteres keskertben megterem kincset ér. A kertből kivett zöldhagymát meg is kell pucolni. Odaviszem a komposzt mellé és nekiállok megpucolni őket. Lám, ilyen az, ha nem a már megtisztított hagymát veszem a piacról. Ebből főzök is, mert épp van elég, az ősszi hagyma helye kell a paradicsom palántáknak. Kicsit több a munka. Kicsit érthetőbb, hogyan kerül az étel az asztalunkra. Így vagy úgy, valaki dolgozott érte. Nem természetes, hogy ott van. Kellett hozzá mag, föld, napfény, víz, gondozó kéz. A hála is valahogy átgondoltabb...
Kertgondozásra teremtette Isten az első emberpárt... talán ezért a különös öröm ami a kerti munka fáradsága nyomán van egyes emberekben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a te véleményed?