péntek, augusztus 22, 2008

Csenge

augusztus 20-án volt 21 hónapos.
Ma vettem észre, hogy lent kibújt mind a két szemfoga.
Sokat beszél, olvas a képekről, mesél. Olyan szépen beszél, hogy az az érzésünk sokszor, hogy nagyobb. Meg is nyúlt, olyan szép nagy baba lett belőle. Vagyis kislány, mert neki hamar meg kell nőni, Balázs lesz a bébi, a baba néhány nap múlva.
Már lehet neki olvasni is mesét, néha van türelme kivárni, míg elolvasom az írást a képek mellett, máskor meg csak röviden elmesélem a lényeget. Ha kétszer végighallgat egy mesét, már próbálja ő is elmesélni, mondja is: Most Csenge mesél.
Nagyon élvezem, ahogy figyel, lehet neki magyarázni, mindent meg akar érteni. Van, hogy eljátszik egyedül is szépen.
Csengét lazábban neveltük, mint Anitát, mert visszatekintve, úgy látom, hogy Anitával sokszor túl szigorú voltam. Most eddig leginkább az "elterelő hadmozdulatot" alkalmaztam. De eljött az ideje, hogy előszedjem a Mikulás óta a könyvespolc tetején porosodó virgácsot, mert nem akarok kiabálni, berekedésig ismételni valamit, kezemmel ütni vagy fakanállal. Nem vagyok veréspárti, szerintem az sokszor a szülő tehetetlenségének a jele, legutolsó lehetőség kell legyen. De azért egy majdnem két évesnek kell tudnia, hogy a "nem", a "nem szabad" komoly dolog, a határokat, korlátokat komolyan veszem és neki is komolyan kell venni. Egyszer vagy kétszer ütöttem rá a kezemmel, mert máshogy már nem bírtam vele, egyszer tudom, hogy a lábára ütöttem, de hát nagyon gyengéden, ő mégis megbántódott és azt mondta: ne üsd, ne verd. Egyszer kapott pellusra egy kis fenekest, de abban a pillanatban világos volt számomra, hogy ez teljesen hiábavaló. S egyszer a fakanál került elő, mert akkor még nem találtam meg a virgácsot, de az sem tetszett. A virgács most nagyon jónak tűnik. Talán egyszer kellett használnom, egy kis simogatásra, már az említése is csodát művel. Kétszer kellett még elővenni, csak úgy mutatóba.
Hát nehéz dolog ez a nevelés! De minnél előbb megtanul engedelmeskedni, annál jobb.
Salamon király mondta, hogy a kényeztetett gyermek szégyent hoz anyjára, aki fegyelmezi a gyermekét, megbízhat benne és örömét leli benne.
S miközben gyermekeimet nevelem, kérem Mennyei Atyámat, hogy Ő is neveljen engem, mert rámfér.

5 megjegyzés:

  1. Ne aggodj jol csinalod. Szerintem addig amig mint szulo mi is tanulni es valtozni akarunk addig hiba nincs.
    Hogy Anitaval szigorubb voltal, en is Patrikkal, nem tudatosan( de gondolj bele mi mind a ketten nagyon szigoru csaladi korbol jottunk) hoztuk magunkkal, jobbat nem tudtunk, a szuloi feladatott, mint minden mast tapasztalatbol meg kell tanulni, a jo hogy tanulunk.

    En se szeretek verekedni( nagyon nagyon az utolso hogy rajuk csapjak) en inkabb kiabalok amikor kiborulok de az se jo, legujabban amikor kezdek ideges lenni es mar elmondom tobszor es semmi valasz akkor teljesen nyugodt hangon, legugolva az oszintjere negyszemkozt nagyon komolyan elmondom meg egyszer ugy hogy tudja hogy ha most nem figyel kovetkezmenye lesz....legtobszor bevalik. En meg hasznalom az itteni stilust szamolok 3-ig ( hu nallunk az nagyon bevalt) mert tudjak hogy a 3-as utan ha nem akkor kovetkezmenye lesz. Meg a kulon ulest, itt Thinking time-nak hivjak....nem szeretik szoval nallunk ez van ha 3-igs szamolok es nem teszik amit mondok akkor lesz Time Out ( ugyan az mint thinking time- csak ket kulombozo okbol hasznaljuk oket) es nallunk ez nagyon bevalt, de egy dolog nincs nekik semmilyen szinten megengedve...hogy felemeljek a szavukat a szulok ellen csunyan( ha valami nem tetszik elmondhatja szepen, anya ezt meg ezt nem szeretem) de semmilyen szinten nem kiabalhat anyara( apaval nem csinaljak mert vele tudjak a hatarokat)nem emelheti fell a kezet nem vergodhet-hisztizhet....annak komoly kovetkezmenyei vannak.

    Nallunk a verekedesnel jobb ha nem fodagnak szot megtiltani egy hetig valamitol amit szeretnek, nem nezhetnek TV-t egy hetig, nem jatszodhatnak valamit amit szeretnek, nem talalkozhat a baratjaval....es ezek fontosak, egy pofon, egy fenekre utes, ket perc...vege de ha maga azt amit szeretnek el van vonva tollunk....hat az veres nelkul roszabb.

    Na hat ezek vagyunk mi, ja es mindegyik sracnak maskep mukodik szoval szerintem maga az egy kulon feladat a szulonek hogy rajojjon hogy melyik gyereket hogyan nevelje, mert hiaba egy csalad a termeszetuk mas.

    mpd5

    VálaszTörlés
  2. Én már elég sokszor használtam a fakanalat is meg a vesszőt is és egy ideig úgy tűnt, hogy feleslegesen, mert hiába ütöttem a kezére azértis azt csinálta újból amiért kikapott, mostanában viszont úgy látom, hogy ha csak emlegetem a vesszőt már hatásos, csak azt nem tudom sehogy sem elérni, hogy első, na jó második szóra engedelmeskedjen. Azon pedig elgondolkoztam, hogy a verés a szülő tehetetlenségét tükrözi... tőled mindig tanulok valamit és jó dolgokat, bizony :)

    VálaszTörlés
  3. Ja és Krisztina is annyit magyaráz, mindenki csidálkozik, hogy milyen jól beszél. Mesét ugyan még nem mond, de sokszor elcsodálkozunk, hogy bizonyos dolgokat honnan tud, mikor senki nem tanította neki, hát konkrétan nem is csak hallotta ahogy mi beszéltünk erről vagy arról és mindjárt felfogta. Ma reggel pl. azon gondolkoztam el, hogy honnan tudja, hogy a szúnyogriasztó amit minden reggel kiveszek a konektorból az azért van, hogy ne jöjjenek be a szúnyogok, mert én biztos nem mondtam neki... hát ilyenek vannak.

    VálaszTörlés
  4. Annyira szép gyerekeink mellett lenni és látni hogyan fejlődnek! Annyira örülök, hogy mellettük lehetünk!

    VálaszTörlés
  5. Nallunk nincs konektoros szunyog riaszto mert minden ablakon van szunyog halo :)

    Nallunk a hazakat ugy epitik, hogy minden ablak ami kinyithato van rajta szunyog halo.

    Ez most csak feltunt, Magyarba meg mi is hasznaltu ka konektoros szunyog riasztot:)

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?