vasárnap, március 02, 2008

A neveléshez bátorság kell

Ez a címe annak a Christa Meves könyvnek, aminek olvasását a tegnap fejeztem be. A könyv 1997-ben íródott, magyarul az Agapé Kiadó adta ki 2001-ben.
Egy másik könyv bibliográfiájában találtam utalást erre a könyvre és nagyon szerettem volna elolvasni, főleg miután szóban is ajánlást kaptam. Jó lett volna 7-8 évvel ezelőtt elolvasni. De most se késő.
A könyv alcíme: A lélek egészsége - hogyan adhatjuk át gyermekeinknek?

Miről is szól a könyv?
Agresszió és autoritás.
A televizió.
Magatartási zavarok.
Fiatalkorúak és a bűnözés.
Mi a kapcsolat a csecsemőgondozás és: az ősbizalom kialakulása, a kötődés képessége, a felelősségtudat, a beilleszkedés képessége, a rezignáltság, mohóság, teljesítményzavarok, a neurotikus depresszió, hisztéria, tulajdon elleni bűncselekmények, kéjgyilkosság között. Milyen pótolhatatlan az anyai szerető gondozás, a otthon.
Pszihológia, fejlődéspszihológia, de érthetően. Talán a legérthetőbben itt olvastam arról, hogyan épül egymásra az amit a gyerek egy-egy életkorban "megtanul", illetve milyen káros következménye van annak amit nem tanulhat meg.
Miért másak a múlt század első felében született emberek? Hová alakulhat a mai gyerekek jövője? Hogyan lehetne segíteni nekik? Az iskolai nevelés alakulásáról.
A jövő nem rózsás. De van remény!

5 megjegyzés:

  1. Szóval hol? Engem is érdekel.

    VálaszTörlés
  2. Ide Bayerék hoztak 2-3 példányt, ami hamar elkelt. Megkérdezem tőlük hol kapható Magyarba, estleg, hogy tudnak-e még hozni.

    VálaszTörlés
  3. Engem is érdekel

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom megint hogy csináltam, rákattintottam, hogy beírjam a nevem, s arra betette névtelenül...Magdi

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?