szerda, október 10, 2007

Olvasok miközben



Csenge szopizik vagy busszozok (végállomásnál szállok fel). Ezt a kis könyvecskét is így olvastam el.

Kai S. Scheunemann: Egyház távol levőknek. Kiadó: Baráti Missziós Alapítvány, Jánoshalma 2002
Kicsi, vékony könyv.

Nagyon jó. Olvasmányos. Elgondolkodtató. Sőt, "valamit nekem is tenni kell" maradt bennem. Változnom kell abban, ahogy a gyülekezetről gondolkodom. És az életemről, s mindarról ami az enyém. Újra a vasárnap délelőtt elhangzott tanításra gondolok.

Miért lett a gyülekezet "gettó", megmaradásáért küzdő, változni nem akaró, hagyományokat őrzők 'egyesülete?' Ez így kicsit talán durva. Magam is nehezen mozduló, konzervativ típus vagyok. De hogyan lehet elérni az egyháztól távol élőket? Meg lehet nézni, hogyan sikerült másoknak. Talán...
...mert az egyház nem magáért van, hanem másokért. Kik ezek a mások? Hol vannak? Mivel töltik szabadidejüket? ...

5 megjegyzés:

  1. Ha megfigyeljuk az ur Jezus magatartasat az egyhazzal kapcsoaltban, nagyon elgondolkodtato. Epp azert mert hagyomanyaik es vallasuk volt nem tudtak elerni akikert Jezus jott.
    Soha soha nem szabad a hivosegunket a gyulekezeti eletre szukiteni, szerintem az utolso nap nem az lesz a legfontosabb mit tettem vasarnaponkent vagy hetkoznaponkent a gyulekezetbe hanem mit tettem azokert akik kivul vannak hogy ok is bekeruljenek. Jezus peldat mutatott, csak kovetnunk kellene.

    Mar evek ota a szivemre helyezte ezt Isten nekem.

    mpd5

    VálaszTörlés
  2. Kik ezek a masok ?? A szomszedaim, munkatarsaim, gyerekeim iskolatarsai szulei, a boltban az elado, az utcan az ehes, ahol naponta megfordulok mi keresztenyek Jezusok kellene legyunk. Jezus mikor elment itt hagyott maga helyet.....de nem fogjuk ezt fell. Hosszu idobe tellett nekem teljesen ISten lelkere hagyatkoznom hogy megertsem amikor emberekre nezek lassam , halljam oket Jezus szemeivel, fuleivel. Valakinek egy mosolyra van szuksege, a szomszedomnak evek ota a fu nyirasra, neha ho lapatolasra, mert csak az hogy tudjak hogy gyulibe jarok es kereszteny vagyok es elhivom oket alkalmakra de nem ELEM meg elottuk nekik semmit sem jelent, valakit elvinni az autoval aki sose varna el vagy nezne ki beloled, mast megetettni, a kaszanal akinek hianyzik egy 20-as kipotolni, spontan modon, az elso belso megerzesre......ok azok akiknek legtobszor nem beszelni kell. Ha Isten kepviseloje vagyok meg kell tanulnom ugy elni, jarni , kellni.......hogy eletem legyen predikacio. Az Ur Jezus nem csak predikalt hanem megetette a tomeget, bort biztositott a menyegzon,meggyogyitott, szeretett, mindnehol jot tett ELETE es SZABAI hangsulyban voltak.

    VálaszTörlés
  3. Hogyan lehet elerni az egyhaztol tavol levoket?? nagyon jo kerdes... SZERETETTEL ....DE.....Ne az egyhazhoz akarjuk oket hozni, az egyhaz szokasaihoz, hagyomanyaihoz, rendelkezeseihez......hanem egyszeruen Istenhez. Ha az egyhazak vegre egyszer megertenek hogy Jezus nem azert halt meg hogy vallasom legyen hanem valodi szabadsagom akkor sikeresek lennek. Ha megmutatjuk es ravezetjuk az embereket egy Istennel valodi oszinte szemelyes kapcsolatra akkor Isten elvegzi bennuk a munkat. Nekunk nem az a feladatunk hogy vallasunkba embereket tatarozzunk, hanem eljuk meg elottuk azt az eletett hogy megkerdezzek miert vagyok en mas???

    A vallas legnagyobb problemaja a torvenyek: ha a mi vallasunkba ( es ide mindegy milyet teszel be) akkor nallunk ezek a szokasok torvenyek, mi igy vislekedunk.....es az ember nyakaba akasztanak egy hallom torvenyt......szoval egy hitetlen haterbol jovo valaki szabadsag helyet kap egy vallasos szabalyokkal teli eletett, szoval a bun tervenyei helyet a vallasos teorvenyeket kapja, Jezus nem azert jott hogy egyik nehezsegbol es "kereszteny nehezsegbe " csereljen. Ha a gyulekezetek egyszeruen arra tennenek hangsulyt hogy az emberek kialakitsak Istennel az elso szemely kapcsolatott es a hangsuly Isten lelken lenne akkor minden sokkal konyebb lenne. Mert a Bibliai igazsagokat es torvenyeket Isten az O Lelke altal elvegzi bennunk, amikor a buneinkre, hibainkra mutatt akkor megadja lelke altal az erot a valtozashoz.

    A vallasosag kulso torvenyeket rak rad, aminek a nem hivo embernek neha keptelenseg megtartani, Isten ugyan ezt vegzi el bennunk csak a Lelke altal mmindezt belulrol vegzi el ugy hogy az erot megadja hozza

    Bocsika hosszu voltam, de jo tema.

    VálaszTörlés
  4. mpd5 - köszi a kommenteket. Mintha olvastad volna a könyvet :). Hasonló gondolatok jártak az én fejemben is a könyv nyomán. A gyülekezet célja nem a hagyomány megőrzése kell legyen, hanem hogy másokat elérjen, nem száz éves módszerekkel, hanem a ma emberének megfelelően (a régi Igével). Változás kell a gyüliben is és személyes életünkben is. Pl. most úgy látom lakásunk rendbetétele nagyon fontos (a nappali még nics rendben és egyebeket is kell újjítani) azért hogy a "mások" jól érezzék magukat otthonunkban, nagyon fontos a jó baráti kapcsoaltok kialakítása, nem azért hogy két hét alatt elvigyük őket a gyülibe, hanem csak úgy. Nehéz ez, hisz tudod, nálunk ez nem nagyon volt szokás. No, meg időt igényel.

    kisvirág: megkapod :)

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?