szerda, augusztus 22, 2007

Kicsit gyerek lettem újra

A hétvégen vettük. Kiolvastam.
George MacDonald: A királykisasszony és a manó, Harmat Kiadó, 2000.
Nagyon tetszett. Az "Útószó felnőtteknek" is.

Egy pár idézet, ami tetszett:

"-De bizony öreg vagyok. Akkora ostobaság az emberektől - nem rád gondolok, hisz te még olyan fiatal vagy, hogy nem tudhatod az igazságot -, szóval butaság az emberektől, hogy azt képzelik, az öregség csupa görnyedés és fonnyadás és gyengeség és sétabot és szemüveg és reuma és feledékenység! Ez butaság! Az öregségnek mindehhez semmi köze. Az igazi öregség csupa erő és szépség és jókedv és bátorság és tiszta tekintet és erős, egészséges végtagok. El sem tudod képzelni, milyen öreg vagyok, és..."

... "Mindannyian nagyon szeretnénk, ha mások megértenének, és nehéz úgy élni, ha nem értenek. De van egy sokkal fontosabb dolog.
-Mi az, nagyanyó?
-Hogy mi magunk megértsünk másokat."

-... "Olyan volt, mintha ő tényleg látná és elhinné mindazt, amiről beszél. És közben semmi sem volt ott! Komolyan mondom, nagyon kellemetlen volt.
-Talán vannak dolgok, amiket az egyik ember lát, míg a másik nem, Lóci - mondta komoly arccal az anyja. - Én is láttam egyszer valamit. Elmondanám, de lehet, hogy nekem sem hinnél!"

..."közönséges, sőt megvetésre méltó dolog nem bevallani egy hibát vagy akár valami rosszaságot, ha már megtörtént."

7 megjegyzés:

  1. de jók... én is kérem kő'csön a könyvet, ha már ti elolvastátok :D

    VálaszTörlés
  2. most értem miért komenteltél ugy hogy nem öregszünk:)) igy igaz:))

    VálaszTörlés
  3. Valaki ( misszionarus, leleki gondozo) egyszer ezt ugy foglamazta meg hogy " Vannak akik 20 evesen is oregek, masok amikor kesoi korral betelve hanak meg is fiatalok, mert nem a testunk hanem a lelkunk hatarozza meg hogy fiatalok vagy oregek vagyunk".

    Ugyan ez a szemely azt mondta hogy a legsiramasabb latni hogy egyesek mar 30 eves korban meghallnak es majd talan 70-80 evesen temetik el oket" , mert vannak emberek akiknek csak a fizikai reszuk, a testuk el, a lelkuk mar reg hallott.

    Es o nem csak a hitetlenekre gondolt hanem arra hogy egyesek annyira megfaradnak az elettol hogy semmi oromuk nincs semmiben, nincs semmi motivacio, semmi amiert igazabol orulnek hogy elnek, csak telnek a napjaik minden cel nelkul. Szomoru.

    Ismertem egy idos nenit 104 evesen hallt meg, amikor megismertem 95 volt es meg o szervezte az ifjusagi alkalmakat( max 65-nek gondoltam, neztem). O sosem oregedett meg csak egyszeruen fiatalon elettel betelve az Urhoz koltozott. Nekem pelda volt es maradt.

    mpd5

    VálaszTörlés
  4. Ez a könyv nekünk is megvan, de belenézve nem láttam annyira érdekesnek. Mostmár biztosan elolvasom. Kösz a reklámot!

    VálaszTörlés
  5. Eminek: szívesen, bár nem reklámnak szántam, a blog előtt is egy füzetbe feljegyeztem pár idézetet, gondolatot az olvasott könyvek kapcsán, mert már nem tudtam mit hol olvastam. :)

    mpd5-nek: érdekes, köszi. Szeretnék lélekben fiatal maradni és tudni örülni, mindig. Meg kell ezt tanuljam, néha nem megy.

    VálaszTörlés
  6. Ki vagy mpd5? Sejtem... és nagyon örülök, hogy írtál :)

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?