szerda, március 19, 2008

Nehéz szavak

Csengének nem okoznak gondot az olyan szavak kiejtése, mint: kapucni, káposzta, harkály, flamingó, karfiol. Már a "szekrényes"-sel is próbálkozik.
Néhány ruhát kellett kiterítsek a balkonon. A lányok a szobában színeztek, rajzoltak. Mikor jöttem be, Csenge ott ácsorgott a konyhában, Anita a szobában sírt. Miért? Mert "Csenge megcsípett, pedig nem csináltam semmit". Persze el tudom, képzelni, hogy néha ez a "nem csináltam semmit" is nyomós ok lehet egy csípésre, harapásra. Na, de Csengével, aki derűs arccal elismerte, hogy csípett, meg kellene értetni, hogy ez a probléma megoldási módszer nem a legjobb. Így hát, miután elmondtam neki, hogy a csípés Anitának nagyon fáj, kértem, kérjen bocsánatot Anitától, vagyis menjen, puszilja meg és mondja "bocsánat". Anita kapott ölelést, puszit, simogatást. De azt, hogy "bocsánat", nem tudta kimondani Csenge. Pedig már volt hogy mondta, "bocsánat" és úgy is, hogy "bocsika". Kezdem azt hinni, hogy szép magyar nyelvünk legnehezebben kiejthető szava, a "bocsánat", főként, ha gyermeki őszinteséggel párosul.
A kérem vagy a kérem szépen se könnyű. A Csenge féle váltzat erre: "tessék köszönöm".

2 megjegyzés:

  1. Olyankor jön rá az ember igazán sokmindenre mikor gyereke lesz mert a gyermek teljesen más dimenzióban láttatja velünk a szavakat, a dolgokat, az eseményeket, az értékeket, a személyeket stb.

    VálaszTörlés
  2. Amikor nallunk a fiuk osszevesznek, es van belole boven, nallunk is fontos hogy a ket fell megbeszelje egymassal es bocsanatott kerjen egymastol.....de csak az hogy bocsanat nem eleg.

    A gyerekek kulon kulon szobaba mennek.....kapnak idot hogy elgondolkozzanak mit tettek roszul es amikor bocsanatott kernek meg kell fogalmazzak miert kernek bocsanatott.
    Erre ugy jottunk ra hogy mi is kertuk oket hogy kerjenek bocsanatott, es mondtak is hogy bocsanat, megoleletek egymast stb. kibekultek es ra egy orara megkerdeztem tolluk tudod miert kertel bocsanatott( es ezt a felnottekel valo viszonyban is igy kell rendezzek) es nem tudtak. Rajottunk hogy ha nem fogalmazzak meg szavaikkal hogy miert kernek bocsanatott nem mindeg tudatosul bennuk hogy amit tettek rosz, sokaig azt hittek azert kell bocsanatott kerni mert ez az ut ahoz hogy ujbol lehessen jatszani, meg ezzel mindent el lehet intezni.
    A bocsanat akkor igazi ha tudjuk miert kerunk bocsanatott es oszinten ugy gondoljuk hogy az nem jo amit tettunk, sot banjuk. Nallunk ez mindeg ugy van hogy megkerdezzuk neked tetszenene ha valaki azt csinalna veled amit te??? vagyis valahogy azonosulniuk kell a roszasaggal amit tettek hogy tudatosuljon bennuk. Sok mindnenre akkor jottunk ra mi is evek alatt amikor vissza kerdeztuk a gyerekeket......ok sok sok mindent maskep ertenek, fognak fell, mas az ertekrendszeruk es egy gyereknevelesi konyvben olvastam hogy ha visza kerdezzuk a gyermekeinket jovunk igazabol ra hogy ok azt hogyan latjak....rengeteget tanultam azota a fiuktol. HA tudom hogyan latnak dolgokat tudom hogyan kezeljem hogy a javukat szolgalja.

    Nallunk a csipkedes nem ment....de a harapas.....na az igen. Ezt az egymas piszkalasat sose novik ki, mindeg mas szinten csinaljak.

    VálaszTörlés

Mi a te véleményed?